Novinky zo Slnečníc: prvá časť parku, elektromobilita a ďalší zaujímaví susedia

Jeseň v Slnečniciach priniesla do štvrte ďalšie vylepšenia. Dokončili sme prvú časť parku v Zóne mesto a do ulíc pribudli balíkoboxy či zdieľané bicykle a kolobežky. Svoje dvere otvorila nová gynekologická ambulancia a vyspovedali sme jedného z prvých zástupcov vlastníkov v Slnečniciach.

Publikované

V Slnečniciach sa stále niečo deje a my sa tešíme, že ani s príchodom studenšieho počasia tu nálada neochladla. Poďte sa s nami pozrieť na to, čo sa nám podarilo v uplynulých mesiacoch dokončiť a spoznajte ďalších zaujímavých ľudí zo Slnečníc.

Na jar otvárame brány prvej časti parku

Ešte na jeseň sa nám podarilo dokončiť všetky stavebné práce na prvej časti veľkého parku, ktorý sa v budúcnosti potiahne stredom Zóny mesto. Ak pôjde všetko podľa plánu a kolaudačný proces prebehne bez problémov, park by sme radi verejnosti otovorili už na jar budúceho roka.

Tešiť sa môžete na kríkový labyrint, platanovú alej, ale aj výbeh pre psov, piknikový trávnik či ďalšie oddychové a športové možnosti. Viac o tom, čo je vlastne prvá časť parku a čo v nej nájdete sa dočítate v našom staršom článku.

Budovanie parku je dlhodobý projekt – jeho zvyšné časti budeme otvárať postupne s výstavbou ďalších projektov v Slnečniciach. Park tvoríme tak, aby tu každý našiel príležitosti na kvalitne strávený čas vonku. Jeho postupné budovanie nám navyše pomáha reagovať na meniace sa potreby obyvateľov, ktorým má park slúžiť. Ak vás zaujíma, ako vznikla myšlienka parku a ako bude vyzerať jeho ďalší rozvoj, prečítajte si rozhovor s riaditeľom výstavby Ladislavom Hoffmannom.

Nový balíkobox, Slovnaft BAjk a Bolt kolobežky

K vybavenosti Slnečníc pribudli ďalšie praktické vychytávky v podobe nového balíkoboxu a ekologických spôsobov zdieľanej dopravy.

V Zóne mesto sme nainštalovali nový balíkobox, ktorý má všetky najnovšie dostupné funkcie. Balíkobox, ktorý stál pred Slnečnice Marketom doteraz, sme presunuli do Zóny viladomy, kde táto služba doposiaľ chýbala.

Potešíme aj fanúšikov zdravého pohybu a ekologickej dopravy: v Zóne mesto aj Zóne viladomy sme nainštalovali stanoviská zdieľaných bicyklov Slovnaft BAjk a odstavné plochy pre Bolt kolobežky. Mobilita v rámci štvrte alebo rýchle presuny do centra sa tak výrazne zjednodušia.

Zástupca vlastníkov: Svet nekončí dverami bytu

Nenápadná rola zástupcu vlastníkov bytov je pre susedov zároveň jednou z najdôležitejších. Práca zástupcu je neraz neviditeľná, a preto aj často nedocenená. Aká je vlastne úloha zástupcu a s čím všetkým môže pomôcť, nám prezradil Pavol Droba, ktorý zastupuje vlastníkov v jednej z prvých bytoviek v Zóne viladomy už celých deväť rokov.

Prečítajte si rozhovor, v ktorom vysvetľuje, ako fungujú vzťahy zástupcu s obyvateľmi a so správcom, čo musia zástupcovia najčastejšie riešiť či v akých prípadoch je dobré sa na zástupcu vlastníkov obrátiť.

Gynekologička: Pacientku treba vždy vypočuť

Gynekologička Dr. Nataliya Roshko nedávno otvorila ambulanciu GynekaCare na ulici Zuzany Chalupovej v Slnečniciach. V jadre jej prístupu k práci a k pacientkam je citlivosť a vzťah založený na dôvere – a práve o nej sme sa s doktorkou rozprávali.

V rozhovore nám prezradila, prečo je citlivosť v práci gynekológa taká dôležitá, ako pristupuje k pacientkam s traumatickými skúsenosťami z predchádzajúcich vyšetrení a akú rolu zohráva vo vzťahu pacientky s gynekológom aktívne počúvanie. Ak vám bude sympatická, na konci rozhovoru nájdete viac informácií o tom, ako sa na vyšetrenie u nej objednať.

Tréner: Športovať vonku sa dá celý rok

Osobný tréner Marek Olejar je dlhodobo aktívnym Slnečničanom, ktorý dáva lekcie napríklad aj mamičkám zo susedstva, kým sa ich deti hrajú na ihrisku. Je známy práve cvičením vonku, a to aj počas zimných mesiacov.

S Marekom sme sa porozprávali o tom, prečo má význam cvičiť vonku, ako začať s tréningom aj v chladnejšom počasí a aké možnosti na šport a aktívny pohyb v exteriéri poskytujú v zimných mesiacoch Slnečnice.