Platany, labyrint, výbeh pre psy, gril a iné prvky nájdete v novom parku

Už v týchto týždňoch postupne osádzame jednotlivé riešenia od krajinných architektov, autorov návrhu parku, Zuzany Isteníkovej a Dávida Gregu. Prečítajte si, čo a kde sa bude v parku nachádzať.

 

Publikované

Aktualizované 2.5.2022: V októbri 2022 plánujeme stavebne dokončiť prvú časť veľkého parku, na ktorom pracujeme od minulého roka. Prinesie do Slnečníc množstvo príležitostí na trávenie času. Už v týchto týždňoch postupne osádzame jednotlivé prvky. Finálne riešenie parku predstavíme aj na stretnutí so zástupcami vlastníkov bytov, ktoré sa uskutoční v máji a na ktoré sme pozvali všetkých zástupcov vlastníkov. Tešíme sa, že pozvanie prijali aj hostia - krajinní architekti a autori návrhu parku, Zuzana Isteníková a Dávid Grega. 

Minulý rok na jeseň, ešte pred sfinalizovaním realizačného projektu, sme začali s prvými prácami na novom parku v Zóne mesto a dokončiť ho plánujeme koncom tohto roka. Napriek meškaniu realizačného projektu z dôvodu zdĺhavých rokovaní s mestskou časťou Petržalka, ktoré sme odštartovali ešte v lete 2021, sa nám podarilo úspešne zapracovať všetky pripomienky mestskej časti, ktoré považujeme za dôležité na to, aby sme mohli úspešne odovzdať park do správy mesta.

Zorientujte sa, ktorú časť parku v Zóne mesto staviame

Situácia nižšie znázorňuje prvú časť parku v Slnečniciach v Zóne mesto, na ktorú sa môžete tešiť ako prvú. Park v tejto zóne bude pokračovať aj ďalej a jeho výstavba bude naviazaná na ďalší rozvoj štvrte. K parku v Zóne viladomy, ktorý je už otvorený, tak pribudne ďalší poriadny kus zelene v štvrti. 

Park sa bude rozprestierať medzi existujúcou zástavbou v Zóne mesto a novými vežovými bytovkami v projekte Slnečnice Nad mestom. Prirodzene sa tak vleje do existujúcej zástavby, kompozične dotvorí celú lokalitu a otvorí dvere novým aktivitám pre všetkých. Vďaka architektonickému riešeniu bytoviek v časti Slnečnice Nad mestom sa nám podarilo získať navyše zhruba 5000 m2 verejného priestoru, ktoré rozšíria plánovanú plochu parku takmer o tretinu. Vo finále sa bude park rozprestierať na štedrých 14 000 m, čo je približne plocha dvoch futbalových ihrísk.

Aktualizované 2.5. 2022:

Ako bude park v Zóne mesto vyzerať?

Pozrite sa s nami na to, čo všetko v parku nájdete a ako bude slúžiť Slnečničanom už koncom tohto roka, na ilustratívnej schéme.

Fotorealistické vizualizácie parku zverejníme ešte v priebehu apríla 2022. 

Odpočinok v tieni stromov

Park do Slnečníc prinesie predovšetkým množstvo zelene. Ústrednú alej budú lemovať košaté platany, podobne ako je to už teraz na bulvári Zuzany Chalupovej. Koruny týchto stromov sa dokážu rozrásť až do šírky 15 metrov, vďaka čomu v lete efektívne znížia teplotu v parku a poskytnú príjemný tieň všetkým, ktorí sa vyberú na prechádzku.

Do prostredia postupne zasadíme aj mierne vzrastlé stromy - teda také, ktorých obvod kmeňa bude okolo 16 - 18 centimetrov. V horizonte zhruba 5 rokov budú tieto dreviny slúžiť už ako plnohodnotné tienenie pre rôzne aktivity počas slnečných dní. Výber konkrétnych druhov drevín sme zverili do rúk profesionálom, ktorí zohľadnili lokalitu a prirodzené zastúpenie rastlín v juhozápadnej časti našej krajiny.

V parku sa môžete okrem platanov tešiť aj na okrasné kvitnúce stromy, ovocné bezplodé stromy (napríklad hrušky, čerešne či višne, ktoré na jar nádherne zakvitnú v rôznych farbách), ale aj obľúbené jelše či voňavé lipy. Nebude chýbať ani pagaštan, ktorého plody, “zelení ježkovia s gaštanom v brušku”, sú vďačným zdrojom zábavy najmä pre rodiny s malými deťmi. Aby bol park príjemný aj v zime, nezabudli sme ani na vždyzelené dreviny a ihličnaté stromy, ktoré pekne doplnia svojich listnatých súrodencov. 

Aktívny relax na ihrisku

Vybavenie centrálneho parku určite poteší aktívnych susedov: v návrhu sme počítali so šikovnými a všestrannými workoutovými ihriskami pre dospelých aj deti, vďaka ktorým si budú Slnečničanky a Slnečničania môcť precvičiť celé telo. Park zároveň poskytne dostatočný priestor na to, aby sa stal súčasťou bežeckých tréningov, ktoré už dnes susedky a susedia s obľubou praktizujú v obidvoch hlavných zónach Slnečníc.

Po dobrom tréningu sa treba odmeniť - či už v podobe zmrzliny, koláčika, kávy alebo osviežujúceho freshu, to už je na každom z vás. Na nás je to, aby ste si mali kde tieto zaslúžené lahôdky vychutnať. Preto v parku nebude chýbať dostatok pohodlných lavičiek či príjemne zastrihnutý trávnik, kde si človek môže nerušene natiahnuť unavené končatiny.

Veľmi nás teší, že čoraz viac obyvateľov Slnečníc využíva bicykel, a preto ich v tomto dobrom zvyku podporíme aj umiestnením cyklostojanov priamo v parku. Okrem toho sa cyklisti môžu tešiť aj na priame prepojenie s cyklotrasou na južnej strane územia. Cyklotrasa sa, ale začne realizovať až spoločne s výstavbou etapy Nad mestom, aby kvôli stavebným prácam nedošlo k jej poškodeniu. 

Prezradíme, že už čoskoro pribudnú v Slnečniciach aj zdielané bicykle Slovnaft bajku, ktorý má najhustejšiu sieť staníc s bicyklami v hlavnom meste.  

Veselé zážitky s deťmi

Pre mladé rodiny sme prichystali moderné a bezpečné ihriská, na ktorých budú môcť vyrásť nové generácie Slnečničaniek a Slnečničanov. Deti tu nájdu pieskoviská, hojdačky, preliezky, či populárne trampolíny. Pri návrhu ihrísk boli zohľadnené najobľúbenejšie súčasti existujúcich ihrísk v Zóne mesto s cieľom priniesť malým obyvateľom Slnečníc presne to, po čom túžia.

Priestor na prechádzky, ale aj na hry na schovávačku ponúkne jedinečné bludisko zo živého vždyzeleného plota. V bludisku sa vyšantia najmä deti, ale môže slúžiť aj ako príjemný klasický parkový prvok pre dospelých.

Po parku budú rozmiestnené tiež fontánky s pitnou vodou či rozvody s vodnou hmlou, ktorá je v posledných rokoch veľmi obľúbená najmä v centrách miest počas sparných letných mesiacov. Na loptové hry a naháňačky zas poslúžia zelené trávniky - základ každého mestského parku.

Petang, grilovací „corner“ a umenie

Komunita v Slnečniciach je čoraz košatejšia a silnejšia. Preto je dôležité poskytnúť príjemný a bezpečný priestor, v ktorom môžu komunitné väzby aj naďalej prekvitať. Či už sa so susedmi poznáte dlhšie, alebo ste sa iba pred pár dňami prisťahovali, rozhovor pri káve alebo venčení psíka vždy dobre padne.

Nový park prinesie množstvo príležitostí na nadväzovanie, ale aj upevňovanie dobrých susedských vzťahov: napríklad pokojné petangové ihrisko ako stvorené pre priateľské súboje počas víkendu alebo grilovaciu zónu s posedením na hostenie osláv či nedeľných susedských grilovačiek.

Špecialitou budú drevené koly, ktoré môžu mať mnohoraké využitie - od zavesenia lán na chôdzu po lane, cez upevnenie hojdacích sietí až po možnosť organizovania susedských vernisáží alebo výstav umeleckých výtvorov malých aj veľkých. Majiteľov psíkov poteší bohato vybavený výbeh, ktorý okrem agility prvkov poskytne aj miesta s pitnou vodou určené výhradne pre zvieratá.

Meno parku pomôžete vybrať aj vy!

Keďže park budete využívať predovšetkým vy, Slnečničanky a Slnečničania, jeho názov sme sa rozhodli vybrať spoločne s vami. Bližšie informácie zverejníme čoskoro, sledujte naše sociálne siete.

Bývanie v Slnečniciach už čoskoro povýšime na novú úroveň

Bývanie v Slnečniciach už čoskoro povýšime na novú úroveň

Súčasní obyvatelia Slnečníc sa nemusia obávať zatienenia bytov. Riešenie projektu Slnečnice Nad mestom od architektov z ateliéru Compass je na míle vzdialené od výstavby masívnych blokov. Slnečné lúče budú pomedzi budovy počas dňa postupne prechádzať v rôznych uhloch.

Čítať viac