Gynekologička Dr. Nataliya Roshko: Pacientku treba vždy vypočuť – pokojne a v bezpečnom prostredí

Citlivý prístup a empatia sú podľa nej nenahraditeľnou súčasťou každodennej lekárskej praxe. Predstavujeme vám Dr. Nataliyu Roshko, ktorá vzťah založený na dôvere medzi gynekológom a pacientkou považuje za alfu a omegu svojho povolania.

Publikované

S gynekologičkou Nataliyou Roshko sme sa stretli v jej novej ambulancii Gynekacare na bulvári Zuzany Chalupovej v Zóne mesto. Porozprávala nám o tom, prečo s pacientkami vedie otvorené rozhovory a čo je pre ňu nevyhnutné na to, aby ženám vedela efektívne pomôcť s ich ťažkosťami.

Prečo ste sa rozhodli stať sa gynekologičkou?

Skončila som vysokú školu na Ukrajine, som pôvodom Ukrajinka, no mám Slovenské občianstvo. Keď som chodila na vysokú školu, vždy som obdivovala zrod života, novonarodené detičky mi prišli roztomilé. Takmer všetci spolužiaci chceli byť dermatológovia, alebo chirurgovia. Keď som išla písať žiadosť o špecializačné štúdium, tiež som váhala, no napokon som išla za tým, čo mi bolo vždy blízke - gynekológia a pôrodníctvo. Momentálne si už ani neviem predstaviť, že by som robila niečo iné. (úsmev)

Čo najčastejšie riešite vo svojej praxi, s čím sa na vás pacientky obracajú?

Najčastejšie sú to preventívne prehliadky, tehotenstvá, bolesti v podbruší, problémy s menštruačným cyklom a problémy s počatím. Sú to bežné záležitosti, ktoré vo svojom živote rieši azda každá žena.

V čom je návšteva gynekológa iná než pri ostatných lekároch a prečo?

Občas návšteva gynekológa prirodzene prerastie do istej formy psychologickej, prípadne sexuologickej poradne. V ambulancii často preberáme veľmi citlivé veci, ktoré sa bytostne dotýkajú ženy a majú vplyv na veľa oblastí v jej živote. Preto k pacientke treba pristupovať s empatiou. Najmä ak riešime problémy s počatím, ťažkosti v intímnom živote a podobne. Tieto témy sú často tabu aj medzi najbližšími kamarátkami. 

Pre ženy je veľmi citlivou témou tehotenstvo. V tejto sfére musíme byť ako lekári veľmi opatrní a vždy, vždy pacientkám treba hovoriť o všetkých možnostiach. Nezanedbať to v zmysle - vy ste mladá, máte 30 rokov, nemáte čo riešiť. Ak je prítomný problém, treba ho riešiť čo najskôr, nie čakať. 

V ambulancii často preberáme veľmi citlivé veci, ktoré sa bytostne dotýkajú ženy a majú vplyv na veľa oblastí v jej živote. Preto k pacientke treba pristupovať s empatiou.

Čo je najdôležitejšie v citlivom prístupe gynekológa?

Pacientku treba vypočuť - pokojne, v bezpečnom prostredí. Ak sa nám pacientka nezdôverí, nemáme šancu jej skutočne pomôcť. Treba vziať do úvahy, že hladiny hormónov často kolíšu, najmä pri zdravotných problémoch. Ľudia majú mnohé starosti, trápenia a každý deň prichádzajú s inou náladou. Preto je veľmi dôležité nesprávať sa povýšenecky. Každá pacientka je pre mňa rovnocenný človek a na ceste za zdravím kráčame spolu. 

Neznamená to, že by som sa snažila byť ich kamarátkou, to by nebolo profesionálne a riskovala by som, že by som si už nevedela udržať odstup a potrebný nadhľad. No je pre mňa nesmierne dôležité, aby mi pacientka dôverovala - ako odborníkovi, ale aj ako človeku. Ženu si treba vypočuť a normálne sa s ňou porozprávať.

Nová verejná škôlka v Slnečniciach, alebo keď sa poplatok za rozvoj vracia späť do lokality

Nová verejná škôlka v Slnečniciach, alebo keď sa poplatok za rozvoj vracia späť do lokality

Existujúcu súkromnú škôlku doplní v Zóne viladomy aj štátne zariadenie. Vzniknúť by tu malo miesto až pre približne 70 detí, najmä zo štvrte Slnečnice a priľahlých častí Petržalky.

Čítať viac

Je pre mňa nesmierne dôležité, aby mi pacientka dôverovala - ako odborníkovi, ale aj ako človeku.

Vďaka čomu sú k vám pacientky otvorené?

Mnoho pacientiek je v podobnom veku ako ja. Riešim teda tie isté veci aj vo svojom živote a možno práve preto sa viem do kože pacientky veľmi dobre vcítiť. Vždy sa snažím nechať priestor na to, aby mi pacientka sama povedala a pomenovala, čo ju trápi. Často tuším, ale nechcem vopred usudzovať, kým nemám všetky informácie. Potrebujem, aby bola pacientka nastavená tak, že mi o tom chce povedať - sama od seba, nie z donútenia. Spolu prídeme na to, čo ju trápi a začneme to riešiť. 

Mnohé ženy majú traumatizujúce zážitky z bežných predošlých gynekologických vyšetrení. Ako k nim pristupujete? 

Z mojej skúsenosti môžem povedať, že často sú to fyzické traumatizujúce skúsenosti - nepríjemné alebo bolestivé vyšetrenie. Preto sa mnoho žien vystraší už v momente, keď vidia kovové nástroje. Mám jednoduchú, ale účinnú zásadu - nikdy nevyšetrujem s inštrumentmi bez gélu. Okrem toho som prišla na jeden dobrý zlepšovák, ktorý sa mi osvedčil - zvyknem inštrumenty pred použitím trošku zohriať teplou vodou.

Znie to ako banalita, ale vo výsledku to spraví obrovský rozdiel. Keď je človeku zima, je to nepríjemné - čo už potom, keď vám je zima v intímnych partiách? (Úsmev) Ďalšou dôležitou vecou je vhodný rozmer inštrumentov. Sú dostupné v rôznych veľkostiach - S, M, L. Vždy si treba vybrať vhodnú veľkosť. Skrátka, snažím sa vyšetrenie spraviť v rámci možností čo najpríjemnejšie.

Počas praxe som prišla na jeden dobrý zlepšovák, ktorý sa mi osvedčil - zvyknem inštrumenty pred použitím trošku zohriať teplou vodou, aby vyšetrenie bolo príjemnejšie.

Ktoré vlastnosti musí mať dobrý a citlivý gynekológ?

Dnes sú veľmi populárne recenzie na internete, no úprimne, neviem či je to správny postup pri hľadaní lekára. Každému vyhovuje niečo iné a to, čo pre niekoho môže byť fajn, absolútne nemusí vyhovovať inému. Ja podporujem pacientky v tom, aby sa prišli so mnou zoznámiť. Netreba hneď robiť vyšetrenie, prvý kontakt je dôležitý na to, aby sme sa ľudsky spoznali a porozprávali. Pýtam sa, ako sa majú, aký je ich príbeh, gynekologícká história a podobne. Bez toho nedokážem s pacientkou začať pracovať, pretože nemám šancu poznať jej doterajšiu cestu.

V ktorom momente ste si uvedomili, že toto je ten najvhodnejší prístup k pacientkám?

Musím povedať, že v tomto ma ovplyvnila aj práca v Skalickej nemocnici, pretože je to malá spádová nemocnica, v ktorej lekári svoje pacientky poznajú po mene. Je to oveľa lepšie ako len anonymný, chladný vzťah. Riadim sa heslom - nikdy nerob druhým to, čo nechceš, aby oni robili tebe, a preto k pacientkam pristupujem tak, ako by som si želala, aby aj iní lekári pristupovali ku mne. Ja sama by som sa necítila komfortne, ak by lekár nemal záujem sa so mnou o mojich ťažkostiach rozprávať. Od prvého momentu je dôležité rozvíjať vzťah medzi lekárom a pacientom založený na dôvere.

Čo by si mala pacientka všímať pri prvej návšteve ambulancie?

Každému udrie do oka ako vyzerajú samotné priestory. Treba si všímať, či je tam čisto a aká je zdravotná sestra. Sestra je tvárou ambulancie a zároveň prvým človekom, s ktorým pacient prichádza do styku. Preto by malo byť samozrejmosťou, aby bola príjemná a proklientská, ochotná poradiť, nasmerovať, a najmä komunikovať. 

Prvý kontakt je veľmi dôležitý. Potom si samozrejme všímame aj správanie a prístup lekára - napríklad aj takú drobnosť, či sa pozdraví, predstaví, či komunikuje slušne. Aspoň základná slušnosť a nadviazanie kontaktu by mali byť v dobrej ambulancii určite prítomné. Stavila by som na obyčajný ľudský prístup - skrátka je dôležitý pocit, ktorý si pacientka z tejto prvej návštevy odnesie. Ak je nepríjemný, neveští to nič dobré.

Čo je pre vás na prvom mieste pri starostlivosti o pacientky?

Anamnéza, pretože dáva 70 percent odpovedí na všetko. Nespolieham sa výlučne na lekárske záznamy, vždy sa s pacientkou dôkladne rozprávam a zisťujem všetko relevantné. Lekárske záznamy sú dobré v prípade, ak je pacientka dlhodobo liečená na chronické ochorenia. No pri každej novej pacientke chcem vedieť kedy začala chodiť ku gynekológovi a aké problémy spolu doposiaľ riešili. Pýtam sa aj na veci, ktoré sa môžu zdať ako nepodstatné, ale často práve drobnosti sú v anamnéze veľmi dôležité. Často sa pýtam zvláštne otázky.

Nespolieham sa výlučne na lekárske záznamy, vždy sa s pacientkou dôkladne rozprávam a zisťujem všetko relevantné.

Aké napríklad?

Teraz budem odpoveďou smerovať k mojej skúsenosti s IVF (in vitro fertilizácia, teda asistovaná reprodukcia), pretože táto práca mi dala naozaj veľa. Pýtam sa teda napríklad aj na to, ako často má pacientka s partnerom pohlavný styk, alebo či cíti, kedy má ovuláciu. Mnoho žien sa totiž lieči na chronické bolesti v podbrušku, no máloktorej pacientke lekár objasnil, že podbrušie zvykne mierne bolieť aj počas ovulácie. Mnohokrát sa mi už stalo, že pacientka, ktorá práve v čase vyšetrenia mala bolesti, mala práve ovuláciu. 

Snažím sa pacientkam priniesť čo najviac informácií a objasniť, že ovulácia sa môže u niektorých žien prejavovať aj takto. Ak prídeme na to, že to, čo bolo považované za chronickú bolesť, je vlastne fyziologický stav, prestaneme ho liečiť. Žena by mala mať k dispozícii čo najviac informácií, aby sama vedela, že niektoré procesy v tele sú v poriadku a netreba ich za každú cenu liečiť. 

Detská poliklinika v Slnečniciach rastie a prijíma nových pacientov

Detská poliklinika v Slnečniciach rastie a prijíma nových pacientov

Obľúbená poliklinika Dr. Martinko v týchto mesiacoch rozširuje ponuku služieb zdravotnej starostlivosti pre deti. Ktoré ambulancie tu nájdeme už dnes a ktoré ďalšie pribudnú v Slnečniciach v blízkej budúcnosti? Porozprávali sme sa s Danielom Kodajom, zakladateľom detskej polikliniky Dr. Martinko v Zóne mesto.

Čítať viac

Čo považujete v lekárskej praxi za najdôležitejšie?

Okrem odbornosti je to rozhodne komunikácia. S každou pacientkou sa treba rozprávať, vypočuť ju a objasniť, čo sa s jej telom deje, prísť na koreň problému, pomenovať veci, ktoré sú prirodzené a v súlade so zdravím - a na druhej strane aj tie, ktoré nie sú v poriadku a treba ich riešiť. Počas štúdia sa učíme ako vyšetrovať, ako odobrať vzorku a podobne. Tieto veci sa naučí takmer každý, kto by pilne študoval a praxoval povedzme 10 rokov. Náročnejšia je práve tá komunikačná zložka, prístup ku pacientke, empatia. Tieto veci sú v lekárskej praxi nenahraditeľné. Je však dôležité nehrať to nasilu. Lekár by svoju prácu mal mať rád, inak nie je možné k nej správne pristupovať.

Ako zvládate náročné situácie a ako ich komunikujete s pacientkami? 

Je to vždy ťažké aj pre lekára. Najmä, keď mám pacientke oznámiť diagnózu ako napríklad zhubný nádor. Zo začiatku som to veľmi prežívala, no zistila som, že to nie je dlhodobo udržateľné. Lekár musí byť do istej miery pragmatický. Treba mať na pamäti, že v živote skrátka prichádzajú momenty, ktoré sú nepríjemné a smutné. 

V každom prípade pacientku treba podporiť a citlivo sa s ňou o všetkých možnostiach porozprávať. Nikdy nesmieme vopred lámať palicu, treba dodať nádej. Preto napríklad nikdy žene vo fertilnom veku nehovorím, že je neplodná. Mnohokrát už boli zaznamenané prípady, keď sa žene, ktorej diagnostikovali neplodnosť, podarilo otehotnieť a vynosiť zdravé dieťa. Preto vždy treba skúšať rôzne možnosti, nestrácať nádej a najmä v každej situácii ženu podporiť. Lekár by mal pacientom dávať silu na to, aby bojovali ďalej. 

Vždy treba skúšať rôzne možnosti, nestrácať nádej a najmä v každej situácii ženu podporiť.

Čo najlepšie môžu ženy urobiť pre svoje zdravie v gynekologickej oblasti?

Viem, že je to často opakovaná téma, no má to svoj dôvod - prevencia je na prvom mieste. Alfou a omegou všetkého sú kvalitné a pravidelné preventívne prehliadky. Nepreháňam, keď poviem, že často môžu zachrániť nielen zdravie, ale aj život pacientky. Druhá dôležitá vec je sledovať si stav ovariálnej rezervy, nebáť sa na to opýtať gynekológa a zaujímať sa o tento údaj. Obyčajná otázka: "Ako som na tom, môžem mať deti?," je z hľadiska reprodukčného zdravia veľmi dôležitá a žena by ju mala bez obáv položiť svojmu lekárovi kedykoľvek počas fertilného veku.

Ako zatiaľ vnímate komunitu v Slnečniciach? 

Nemám tu ešte mnoho známych, poznám tu jedného lekára a jednu pacientku, ktorá býva nad nami. Veľmi sa teším na to, ako tu spoznám čo najviac ľudí a stanem sa súčasťou tunajšej komunity. (Úsmev)

Dr. Nataliya Roshko

Dr. Nataliya Roshko vo svojej ambulancii GynekaCare na ulici Zuzany Chalupovej 17 v Slnečniciach poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť v odbore gynekológia a pôrodníctvo. 

Patria sem:

  • Preventívne prehliadky
  • Sledovanie folikulometrie
  • Riešenie bolestí v panve
  • Poradenstvo a riešenie problémov s počatím
  • Konzultácie spermiogramov
  • Všetky druhy ultrazvukového vyšetrenia - vaginálny aj transabdominálny
  • V blízkej budúcnosti pribudne ultrazvuk prsníkov

V prípade záujmu o vstupné vyšetrenie môžete navštíviť kliniku osobne, skontaktovať sa telefonicky na čísle +421 911 825 607 alebo mailom na adrese gynekacare@gmail.com. Ambulancia GynekaCare aktuálne vyšetruje na priamu úhradu, v priebehu novembra by však už mala mať uzatvorené zmluvy so všetkými slovenskými zdravotnými poisťovňami.