Novinky 04/2022: Čo sa udialo v Slnečniciach za posledné mesiace?

V Slnečniciach opäť rastieme, pracujeme na rozľahlom parku v Zóne mesto a snažíme sa pomáhať tým, ktorí to v posledných týždňoch najviac potrebujú. Poďte sa s nami pozrieť, kam sme sa posunuli od minulého roka, a nazrite aj do plánov na najbližšie obdobie.

Publikované

Bývanie v Slnečniciach je každým rokom hodnotnejšie a kvalitnejšie. Nový projekt Nad mestom, ktorý nás posunie opäť o úroveň vyššie, bude kraľovať južnej časti Slnečníc

Pri vstupe do Slnečníc z juhu návštevníkov i obyvateľov už o pár rokov privíta majestátna sústava štíhlych výškových budov. Rozmanitou výškou budú pripomínať hudobný ekvalizér a prinesú jedinečné výhľady nielen na okolité Slnečnice, ale aj na dominanty Bratislavy – Dunaj, Slavín, Bratislavský hrad či Kamzík. Z niektorých bytov si budú môcť noví obyvatelia Slnečníc vychutnať dokonca aj pohľad na veterné turbíny pri západe slnka u našich rakúskych susedov. Slnečnice Nad mestom bude tvoriť päť bytoviek, ktoré potiahneme do výšky 14 až 24 poschodí. Doplnia ich tri klasické obytné bloky s výškou 8 poschodí.

Ako je u nás dobrým zvykom, nebude chýbať ani dostatok parkovacích miest, ktorých časť šikovne umiestnime do podzemných garáží. Dobrou správou je, že veže budú stáť priamo nad rozľahlým parkom v Zóne mesto, ktorý sme v týchto dňoch začali aktívne realizovať. Vďaka architektonickému riešeniu veží sme park mohli urobiť až o tretinu väčší! Získali sme navyše zhruba 5 000 m2, ktoré prispeli k finálnej štedrej ploche parku 14 000 m2.

Aj túto časť Slnečníc pre nás majstrovsky navrhli naši priatelia z ateliéru Compass, ktorí stáli pri samotnom zrode celej našej štvrte. Bytovky navrhli tak, aby nezatienili už existujúce budovy. Výstavba nebude riešená formou masívnych blokov a vďaka tomu budú počas dňa slnečné lúče pomedzi budovy postupne prechádzať v rôznych uhloch. Podarí sa nám zachovať príjemnú svetelnosť aj v okolitých bytovkách a na nižších poschodiach. Naše normy na výstavbu sú jedny z najprísnejších a berú ohľad na existujúcu zástavbu.

Bývanie v Slnečniciach už čoskoro povýšime na novú úroveň

Bývanie v Slnečniciach už čoskoro povýšime na novú úroveň

Súčasní obyvatelia Slnečníc sa nemusia obávať zatienenia bytov. Riešenie projektu Slnečnice Nad mestom od architektov z ateliéru Compass je na míle vzdialené od výstavby masívnych blokov. Slnečné lúče budú pomedzi budovy počas dňa postupne prechádzať v rôznych uhloch.

Čítať viac

V súčasnosti je dôležité aj spoľahlivé dopravné spojenie s centrom Bratislavy. Súčasťou projektu Nad mestom bude aj cyklotrasa a chodníky napojené na centrálny cyklochodník, ktorý mesto vybuduje spolu s električkovou traťou. Okrem električky pribudne aj ďalšia zástavka autobusu priamo pri parku. Pozrite sa, ako to bude v Slnečniciach Nad mestom vyzerať.

Slnečnice UNIQ už čoskoro dokončíme a odovzdáme novým Slnečničanom

Projekt Slnečnice UNIQ, ktorý sa blíži do svojej záverečnej fázy, uzavrie výstavbu v Zóne viladomy. V Zóne viladomy sa žije trošku ako na vidieku. Blízko je hrádza, domy sú prepojené verejnými námestiami, kde sa dá zahrať alebo prechádzať. V Slnečniciach UNIQ sme už vysadili zeleň pod oknami bytov a pripravili predzáhradky. V slnečných jarných dňoch pracujeme aj na dokončovaní fasády, vodovodu a dažďovej kanalizácie.

Výbornou správou je, že v prípade bytovky S16 sme už koncom minulého roka požiadali o kolaudáciu. Na kolaudáciu ďalších troch budov chceme podať žiadosť už v prvej polovici tohto roka. Okrem toho tento rok plánujeme rozšíriť priechod pre chodcov cez Azúrovú ulicu o oficiálny cyklopriechod. Cyklistov poteší, že samotný cyklochodník budeme postupne rozširovať o ďalšie úseky, ktoré povedú popred dokončované objekty projektu Slnečnice UNIQ.

Jar priniesla pokračovanie prác na parku v Zóne mesto

Vďaka teplejšiemu počasiu sme sa mohli opäť plnohodnotne pustiť do prác na vytúženom parku v Zóne mesto. Stanovisko je pripravené, kvôli bezpečnosti sme ho ohradili, a už v najbližších dňoch začneme s osádzaním obrubníkov, chodníkov a sadením kríkového labyrintu. Na apríl sme naplánovali výsadbu rozmanitých druhov krov a stromov, a preto pevne veríme, že počasie nám bude naklonené, aby sa rastliny ujali. Okrem sadenia sme už začali s kopaním jamy na studňovú šachtu. Už dnes sa tešíme na to, ako sa bude park postupne rozrastať a zelenieť.

„Lineárny park v Zóne mesto bude po Sade Janka Kráľa druhým najväčším parkom v Petržalke. Okrem obyvateľov Slnečníc ho bude môcť využívať aj široká verejnosť, park všetkým ľuďom ponúkne bohaté možnosti nielen na šport a relax, ale aj na nadväzovanie nových kontaktov a upevňovanie dobrých susedských vzťahov,” upresnil Peter Murín, senior development manažér spoločnosti Cresco, ktorý nám poukazoval, kde presne sa práce na parku začali realizovať.

Na to, ako bude park vo finálnej podobe vyzerať, sa môžete pozrieť už čoskoro - vizualizácie zverejníme na našich sociálnych sieťach.

Platany, labyrint, výbeh pre psy, gril a iné prvky nájdete v novom parku

Platany, labyrint, výbeh pre psy, gril a iné prvky nájdete v novom parku

Už v týchto týždňoch postupne osádzame jednotlivé riešenia od krajinných architektov, autorov návrhu parku, Zuzany Isteníkovej a Dávida Gregu. Prečítajte si, čo a kde sa bude v parku nachádzať.

 

Čítať viac

Vzorové byty sme ponúkli na pomoc ľudom z Ukrajiny

V histórii Ukrajiny sa slnečnica stala symbolom mieru. Boli to práve slnečnice, ktoré na znak zloženia jadrových zbraní v roku 1996 zasadil ruský aj ukrajinský minister obrany počas slávnostnej ceremónie. Aj my v Slnečniciach si veľmi prajeme, aby u našich susedov opäť zavládol pokoj a mier. Dovtedy však pomáhame, ako vieme, a to aj ponukou ubytovania pre ľudí zasiahnutých vojnou.

Počas uplynulých týždňov sme poskytli dva vzorové byty v Slnečniciach ukrajinským rodinám. Všetky byty sú pet-friendly. Jeden byt sme obsadili vďaka iniciatíve Kto pomôže Ukrajine a ubytovali sme tam 4 ženy. Do druhého bytu sa nasťahovala matka s dvoma deťmi a jedna matka s dieťaťom. Tieto rodiny k nám priviedol Ukrajinec, sused, ktorý býva vo Viladomoch.