Bývanie v Slnečniciach už čoskoro povýšime na novú úroveň

Súčasní obyvatelia Slnečníc sa nemusia obávať zatienenia bytov. Riešenie projektu Slnečnice Nad mestom od architektov z ateliéru Compass je na míle vzdialené od výstavby masívnych blokov. Slnečné lúče budú pomedzi budovy počas dňa postupne prechádzať v rôznych uhloch.

Publikované

Pokojná štvrť, ktorá prinesie nový pohľad na Bratislavu a jej okolie, už čoskoro vyrastie na južnej strane Slnečníc. Projekt Slnečnice Nad mestom v Zóne mesto potiahneme do výšky. Vďaka tomu sa nám podarí zredukovať zastavanú plochu a navyše získať zhruba 5 000 m2 v prospech centrálneho parku a verejných priestorov.

Slnečnice stále rastú a každou ďalšou etapou zvyšujú hodnotu obyvateľom štvrte, ale aj mesta. O možnostiach, ktoré prinesie život Nad mestom, nám porozprával Peter Murín, senior development manažér Cresco Real Estate, ktorý sa na plánovaní rozvoja štvrte podieľa už 7 rokov.

Kde presne sa bude nachádzať projekt Slnečnice Nad mestom?

Slnečnice Nad mestom sú priamym pokračovaním výstavby, ktorú sme zrealizovali v okolí bulváru Zuzany Chalupovej smerom na juh. Projekt Nad mestom sa nachádza za lineárnym verejným parkom, ktorý v týchto mesiacoch realizujeme, a bude slúžiť ako oáza oddychu, športu a priateľských stretnutí pre všetkých ľudí zo štvrte aj z okolia.

Vďaka zvolenému riešeniu sa súčasní obyvatelia Slnečníc nemusia obávať zatienenia svojich bytov. Naše normy na výstavbu sú jedny z najprísnejších a berú ohľad na existujúcu zástavbu.

Čo viedlo Cresco k rozhodnutiu postaviť v Slnečniciach prvé výškové budovy?

Rozhodnutie postaviť veže prešlo určitým vývojom. Oslovili sme architektov z ateliéru Compass, ktorí sú v tejto lokalite už doma. Slnečnice sú vo veľkej miere aj ich dieťa, ktoré rastie už dlhé roky a je čoraz šikovnejšie. S architektmi, ktorí sa medzičasom stali aj našimi priateľmi, sme začali tvoriť celú zónu. Naštudovali sme si rôzne varianty a aj na ich odporúčanie sme sa rozhodli pre koncept, ktorý kombinuje výškovú zástavbu a klasické blokové domy, ktoré budú kraľovať južnému okraju územia. Dodnes si pamätám úvodnú skicu od architektov, kde na priečnom reze ukázali celú ideu a koncept riešeného územia. Boli sme z nej nadšení. (úsmev) Dnes sa táto skica stáva realitou a nás to veľmi teší.

Skica zachytávajúca riešenie územia Nad mestom (zdroj: Compass Architekti)

Skica zachytávajúca riešenie územia Nad mestom(zdroj: Compass Architekti)

Ako teda bude projekt Slnečnice Nad mestom vo finále vyzerať?

Výškových budov sme naplánovali päť, sú rôznym spôsobom vzájomne pootočené a zároveň sme ich výškovo prestriedali. Predstavte si zvukový ekvalizér - podobne budú vyzerať aj naše veže. Pokiaľ ide o výšku, pohybujú sa od 14 do 24 nadzemných podlaží. Nižšie bloky, ktoré som spomínal, sú tri. Budú riešené ako klasické mestské bloky s vlastnými vnútroblokmi, ktoré ponúknu životodarnú zeleň a priestor na relax a stretávanie susedov. Vďaka vnútroblokom sa človek nebude nudiť ani pri pohľade z okna, ani počas zdravotnej prechádzky pomedzi bytovky.

Naša úloha sa nekončí skolaudovaním stavby

Naša úloha sa nekončí skolaudovaním stavby

Ak prirovnáme developerský projekt k lodi, musíme si uvedomiť, že loď nestačí postaviť. Treba ju remorkérom vytiahnuť kilometer od prístavu, aby potom už plávala samostatne.

Čítať viac

Ak vezmeme do úvahy maximálnu možnú zastavanosť, ktorú definuje územný plán pre riešené územie, tak sme navyše získali zhruba
5 000 m2. A to už nie je zanedbateľná plocha.

Aký zámer bol za rozhodnutím, že veže majú rôznu výšku?

Zámer bol rozohrať horizonty, nechceli sme tam urobiť jednoliatu sústavu masívnych vysokých budov. Veže sú štíhlejšie a vďaka rôznym výškam bude pohľad na ne skutočne fascinujúci - nielen z úrovne vrchných bytov, ale aj z pohľadu chodcov. Projekt Slnečnice Nad mestom bude kraľovať južnému vstupu do Petržalky, preto sme chceli, aby táto časť architektonicky skutočne vynikla.

Dôležité je aj to, že vďaka zvolenému riešeniu sa súčasní obyvatelia Slnečníc nemusia obávať zatienenia svojich bytov. Mysleli sme aj na tento aspekt. Výstavba výškových budov nebude riešená formou masívnych blokov a vďaka tomu budú počas dňa slnečné lúče pomedzi budovy postupne prechádzať v rôznych uhloch. Podarí sa nám zachovať príjemnú svetelnosť aj v okolitých bytovkách a na nižších poschodiach. Naše normy na výstavbu sú jedny z najprísnejších a berú ohľad na existujúcu zástavbu.

V čom sa výstavba výškových budov líši od doterajšej výstavby v Slnečniciach?

Čo sa týka samotnej architektúry, výšková výstavba má nesporné výhody. V prvom rade sem patria úžasné výhľady na okolie. Ďalšou výhodou je zredukovaná zastavaná plocha. V praxi to znamená, že sme ušetrili plochu v prospech verejných priestorov a zelene. Ak vezmeme do úvahy maximálnu možnú zastavanosť, ktorú definuje územný plán pre riešené územie, tak sme navyše získali zhruba 5 000 m2. A to už nie je zanedbateľná plocha!

Vo vežiach sme sa rozhodli postaviť dve podzemné podlažia. Podobne ako v predchádzajúcich etapách na strechách podzemných garáží bude zeleň.

Vďaka tomu sa aj park bude môcť rozliať medzi veže a verejný priestor pekne splynie s príbytkami nových obyvateľov Slnečníc. Čo sa týka konštrukčného riešenia, samozrejme, je to o čosi náročnejšie. Ale nie sú to mrakodrapy, čiže výstavbu vieme aj v našich geografických podmienkach spoľahlivo technicky vyriešiť. Vertikálne jadro veží je posilnené, v každej bytovke budú dva alebo tri výťahy - v závislosti od výšky budovy. Vďaka tomu bude pohyb po bytovke plynulý a komfortný pre všetkých obyvateľov. Viem si predstaviť, že návštevy budúcich obyvateľov budú očarené nielen výhľadmi, ale aj technickým a architektonickým riešením stavieb. (úsmev)

Keď už sme pri návštevách, ako bude v lokalite riešené parkovanie?

Parkovanie zabezpečíme vďaka kombinácii podzemných a nadzemných parkovacích plôch, konkrétne vo vežiach aj v blokoch sme sa rozhodli postaviť dve podzemné podlažia. Zaujímavosťou je, že veže sú podgarážované lineárne. To znamená, že parkovanie nebude umiestnené iba priamo pod zastavanou plochou budovy, ale každá dvojica veží bude mať spojený parking s rozlohou dvoch plnohodnotných podzemných podlaží. Podobne ako v predchádzajúcich etapách na strechách podzemných garáží bude zeleň. Takto využijeme priestor na maximum, zabezpečíme bezproblémové parkovanie a zároveň sa neoberieme o vzácny pozemný priestor, ktorý sme vyčlenili pre zeleň a budovanie prívetivého okolia.

Určite netreba zabúdať ani na električkové spojenie, ktoré by v čase kolaudácie bytoviek Nad mestom malo byť už dokončené a sprístupnené obyvateľom Slnečníc.

Ktoré typy bytov nájdeme v časti Nad mestom? 

Paleta bytov bude pestrá, pre záujemcov ponúkneme byty od 1-izbových až po 4-izbové. Okrem toho budú na najvyšších poschodiach sebavedomé penthousy s nadštandardnou výmerou a štedrými terasami. Za zmienku stojí aj to, že v tejto časti Slnečníc sme zaradili do ponuky aj dispozíciu 1,5-izbového bytu, ktorý je cenovo dostupným kompromisom medzi jedno- a dvojizbovým bytom. Okrem toho budú k dispozícii aj menej typické 2,5-izbové byty. Tieto byty budú veľmi šikovne dispozične riešené a ponúknu férovú alternatívu pre každý rozpočet.

Virtuálna prehliadka

Koľko bytov prinesie nová časť Slnečníc?

V rámci celého projektu Slnečnice Nad Mestom postavíme 1 540 bytov a 42 apartmánov. V prvej etape výstavby sprístupníme 320 bytov vo vežiach a 240 v jednom z nižších blokov. Predaj prvých bytov už je spustený.

Aké výhody bude mať bývanie v časti Nad mestom?

Najväčšou výhodou lokality je to, že bude zasadená do prívetivého prostredia Slnečníc, kde funguje čoraz väčšia komunita susedov a neustále pribúda občianska vybavenosť. Nestaviame na zelenej lúke, naopak, rozširujeme už existujúcu zabehnutú štvrť. Slnečnice ponúkajú pestré služby, potraviny, lekáreň, drogériu, kaviarne, reštaurácie, lekársku starostlivosť, športové vyžitie aj dobrú dopravnú dostupnosť do centra. Nový obchvat v blízkosti, ktorý už funguje, tiež odbremení obyvateľov, ktorí sa potrebujú dostať do iných častí Bratislavy či okolia. Určite netreba zabúdať na električkové spojenie, ktoré by v čase kolaudácie bytoviek Nad mestom malo byť už dokončené a sprístupnené obyvateľom Slnečníc.

Projekt Nad mestom prinesie bezpečné priestory aj pre chodcov a cyklistov. Naprieč celým územím budujeme hustú sieť chodníkov a okrem toho riešime aj cyklotrasu, vďaka ktorej sa bude dať postupne dostať bicyklom až do centra Bratislavy. Naša cyklotrasa by sa po vybudovaní mestskej cyklotrasy vedúcej popri električkovej trati mala na ňu napojiť. Nespornou výhodou je bezprostredná prítomnosť parku, ktorý aktuálne budujeme v Zóne mesto. Po Sade Janka Kráľa to bude druhý najväčší park v Petržalke a bude dostupný obyvateľom Slnečníc aj verejnosti.

Výškové bytovky prinesú jedinečné výhľady na okolie. Čo všetko si bude môcť nový majiteľ vychutnať pri pohľade z balkóna a z okien?

Byty budú orientované na všetky svetové strany. Vyššie poschodia prinesú výhľady nielen na okolité Slnečnice a na park, ale aj na niektoré z krásnych dominánt nášho hlavného mesta. Zo severne orientovaných bytov bude možné vidieť Most SNP a slávne UFO, Bratislavský hrad, Kamzík, Slavín, Dunaj či Staré Mesto. Z niektorých bytov bude možné vidieť hrebene Malých Karpát alebo veterné elektrárne typické pre Rakúsko. Výhľady budú naozaj rôznorodé a z každej strany ponúknu iný kolorit našej krajiny aj západných susedov.

Navštívte Slnečnice Nad mestom