Knihomoľský marec: Čo sa číta v Slnečniciach?

Keďže marec je mesiacom všetkých knihomoľov a knihomoliek, spýtali sme sa, akým knižným titulom holdujú obyvateľky a obyvatelia alebo fanúšikovia a fanúšičky Slnečníc. 

Publikované

Opýtali sme sa, čo sa číta v Slnečniciach. Prvé miesto neprekvapí – Harry Potter aj po rokoch svojej najväčšej knižnej slávy nekompromisne vedie. Inšpirujte sa výberom, ktorý sme zhrnuli v tomto článku, alebo si pozrite tipy na obľúbené knihy v komentároch na Instagrame.  

Prvé miesto: 

Harry Potter

[J.K.Rowling] 

Fenomén, ktorý nestráca slávu.

Knihu, ktorá pobláznila deti, tínedžerov ale aj dospelých po celom svete, netreba obzvlášť predstavovať. Najpredávanejšia séria všetkých čias má ako jediná knižná séria v histórii na svedomí to, že sa jej autorka dostala medzi miliardárov.

A rovnako má na svedomí aj to, že z rebríčka miliardárov ju vyradili, keďže sa J.K. Rowlingová rozhodla vzdať časti svojho majetku v prospech charity. A robí tak aj dnes, v čase vojny na Ukrajine. Rowlingová na svojom twitteri vyhlásila, že poskytne 1 milión libier neziskovej organizácii Lumos na pomoc deťom, ktorých zasiahla vojna u našich susedov. Možno ste z názvu dešifrovali, že lumos je zaklínadlo z Harryho Pottera a slúži na rozsvietenie čarovného prútika. Lumos je zároveň charitatívna organizácia, ktorú založila Rowlingová. Cieľom Lumosu je odstrániť inštitucionálnu starostlivosť o detičky v detských domoch po celom svete a umiestniť ich do reálnych fungujúcich rodín.

Druhé miesto: 

Papierová princezná

[Erin Watt]  

Kontroverzná a návyková kniha.

Kontroverzná kniha, ktorú často označujú v recenziách za návykovú. Doslova si vás omotá okolo prsta. A buď ju čitatelia milujú, alebo nenávidia. V skratke ide o príbeh hlavnej hrdinky Elly, s ktorou sa osud nemaznal. Dala sa na zlé chodníčky, hoc s ušľachtilým cieľom, ktoré sú nevhodné pre mladé dievča. Zrazu sa dostane do bohatej rodiny, čo zmení jej život. Kniha je pre mladého čitateľa alebo čitateľku, no treba rátať so štipľavými scénami. Pokiaľ vám nie sú sympatické postavy arogantných, dominantných a hrubých „bad boys“, radšej siahnite po niečom inom. No ak máte chuť na nenáročnú čitateľskú jednohubku, prečo nie?

Tretie miesto:

Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej

[Ransom Riggs] 

Znepokojivá, ale horor to nie je.

Hoci sa na treťom mieste umiestnilo viac kníh, vyberáme práve túto a tie zvyšné nájdete  nižšie. Hrozivo vyzerajúca titulka akoby chcela navodiť strach ešte pred tým, ako sa do nej „zakusnete“. Horor to však nie je, čo veľa čitateľov a čitateliek sklamalo. Autorovi sa však podarilo vytvoriť znepokojivý príbeh. Hlavný hrdina sa vyberie na opustený ostrov, kde nájde schátraný sirotinec. Zisťuje, že chovanci sirotinca sú možno stále nažive a nielen to. Sú nielen neobyčajní, ale možno aj nebezpeční.

Medzi obľúbené knihy fanúšičiek a fanúšikov Slnečníc patria aj:

Ak vás niečo inšpirovalo, prajeme príjemné čítanie :)

Manželia Barniakovci: Máme radi, keď je susedom spolu dobre

Manželia Barniakovci: Máme radi, keď je susedom spolu dobre

Ľudia chcú byť súčasťou niečoho väčšieho – aj to je jeden z dôvodov, prečo v Slnečniciach tak dobre funguje komunitný život. O tom, aké je byť aktívnou súčasťou komunity, sme sa porozprávali s jednými z prvých obyvateľov Slnečníc – manželmi Barniakovcami.

Čítať viac