Hyponájom je nový spôsob, ako sa dostať k vlastnému bývaniu

Chceli by ste bývať vo vlastnom byte v Slnečniciach, ale aktuálna ponuka vysokých úrokov na hypotékach vám komplikuje situáciu? S novou službou Hyponájom si môžete počkať na výhodnejšie podmienky v novom byte a kúpnu cenu zaplatíte hocikedy počas dvoch rokov. O výhodách služby Hyponájom sme sa zhovárali s Michalom Pauerom, obchodným riaditeľom CRESCO REAL ESTATE.

Publikované

Všetci poznáme hypotéku alebo nájom. Čo je to Hyponájom?

Ide o novú službu pre ľudí hľadajúcich vlastné bývanie v Slnečniciach, ktorá je alternatívou k prenájmu a hypotéke. Spočíva v tom, že najskôr sa do vami vybraného bytu nasťahujete ako nájomca a hypotéku začnete riešiť kedykoľvek v nasledujúcich dvoch rokoch. Celý ten čas máte zmluvne garantovanú cenu, za ktorú už podľa vašich predstáv zariadený byt, v ktorom bývate, odkúpite.

To je nový prístup k predaju nehnuteľností. Prečo ste sa rozhodli ponúknuť takúto formu kúpy vlastného bývania?

Reagujeme na potreby trhu. Dnes je jedným z hlavných problémov dostupnosť hypotekárnych úverov. Od záujemcov o kúpu stále častejšie počujeme, ako aktuálne vyššie úrokové sadzby spôsobujú, že si dnes byt v novostavbe nemôžu dovoliť. Mnohí sa dostávajú do náročných situácií, pretože na jednej strane potrebujú nové bývanie už v najbližších mesiacoch, ale zároveň musia vyčkávať na obdobie, keď sa úrokové sadzby upravia.

Sú za tým rôzne životné situácie, ktoré záujemcovia musia riešiť. Mnohí napríklad čakajú, kým sa jeden z partnerov vráti do práce po rodičovskej dovolenke, alebo vyčkávajú s predajom starého bytu, aby sa mohli presťahovať do väčšieho.

Hlavným cieľom je teda zlepšiť dostupnosť bývania?

Dostupnosť financovania vlastného bývania vnímame dlhodobo ako kľúčovú otázku. Preto sme sa v reakcii na aktuálnu situáciu rozhodli dať ľuďom, ktorí si vyhliadli Slnečnice ako svoj domov, čas počkať na výhodnejšie úvery.

V projekte Agáty v bratislavskej Dúbravke sme zase nastavili špeciálny produkt postavený na peer-to-peer financovaní, teda pôžičkách od ľudí ľuďom. Aj ten má oproti bankovému financovaniu značné výhody. Prinášame teda inovácie v oblasti financovania, ktoré vieme aj z našej pozície ovplyvniť. Logickým výsledkom je aj Hyponájom.

Hyponájom vám dáva možnosť počkať si dva roky na lepšie podmienky hypotekárneho financovania. Celé toto obdobie máte garantovanú dnešnú cenu nehnuteľnosti.

Je Hyponájom inovácia na slovenskom trhu? Ponúka niekto niečo podobné?

Neinšpirovali sme sa aktivitami u nás ani v zahraničí. Hyponájom prinášame ako reakciu na súčasnú situáciu na trhu. Rozhodli sme sa neísť cestou skrytej zľavy v podobe pivničnej kobky zdarma, pretože je to síce najjednoduchšia a najpriamočiarejšia cesta, ale nerieši jadro problému.

Ak si viete zabezpečiť financovanie na 250-tisícovú nehnuteľnosť, pravdepodobne by ste zvládli zaplatiť aj tú pivničnú kobku. Zľava určite poteší záujemcov o danú nehnuteľnosť, ale tí by si ju kúpili tak či tak. My sme sa rozhodli pozrieť na jadro problému, ktorým je nedostupné financovanie.

Nie sme banka, čiže výhodnejšiu hypotéku klientom neposkytneme, ale vieme im dať čas a hlavne ich odbremeniť od stresu, ktorý drahé financovanie reálne prináša. Kým sa trh s hypotékami spamätá, môžu sa sústrediť na príjemnejšiu časť, ktorou je zariaďovanie si svojho vlastného domova v Slnečniciach.

V čom podľa vás pomáha Hyponájom riešiť dilemu ľudí, ktorí sa dostali tesne pod hranicu schopnosti zobrať si hypotéku?

Funguje to jednoducho. Vyberiete si byt ako pri bežnej kúpe, nasťahujete sa, v pokoji si ho zariadite. Rozdiel je, že hypotéku na byt vám stačí riešiť až po roku, dvoch. Ako bolo spomenuté, za ten čas sa vaša situácia môže zlepšiť.

V neposlednom rade sa očakáva, že sa za ten čas zmenia podmienky na hypotekárnom trhu. Aj banky počítajú s tým, že koncom roka 2024 až v priebehu roka 2025 začnú úrokové sadzby na úveroch opäť klesať. Kam až, uvidíme, ani my nemáme krištáľovú guľu. Hyponájom vám, ale dáva možnosť počkať si dva roky na lepšie podmienky hypotekárneho financovania.

V Zóne mesto vyrástla prvá časť parku. Kedy si v ňom budete môcť oddýchnuť?

V Zóne mesto vyrástla prvá časť parku. Kedy si v ňom budete môcť oddýchnuť?

Dokončenie prvej časti parku v Zóne mesto je v Slnečniciach horúcou témou. O tom, ako sa park budoval, čím bol inšpirovaný, ale aj ako sa bude ďalej rozširovať, sme sa rozprávali s Ladislavom Hoffmannom, riaditeľom výstavby v CRESCO REAL ESTATE.

Čítať viac

Celé toto obdobie máte garantovanú dnešnú cenu nehnuteľnosti, tú ste si v rámci podpisu zmluvy rezervovali. Keďže ešte nebývate úplne vo svojom, tak za byt platíte približne toľko, koľko by ste ešte pred pár mesiacmi platili za štandardný hypotekárny úver vo výške 80 % kúpnej ceny na dobu 30 rokov s úrokovou sadzbou 1 %. Zároveň si však už môžete byt, ktorý sa aj oficiálne stane váš o rok alebo dva, zariadiť podľa svojich predstáv.

Ľudia špekulujú, že ceny nehnuteľností pôjdu dole. Vy zase tvrdíte, že vďaka Hyponájmu si poistia súčasné ceny. Z čoho vychádzate?

Úvahy o zlacňovaní novostavieb sú skutočne skôr špekulácie, keďže náklady na výstavbu išli hore rovnako ako všetko ostatné. Ceny sa môžu pohnúť dole najmä pri starších bytoch, kde majitelia nemajú možnosť nechať byty na trhu dlhšiu dobu, to už vidíme aj dnes. Aby prilákali kupujúcich, musia ísť s cenou dolu.

Pri novostavbách to však neplatí, pri nich sa musia zaplatiť reálne náklady na ich výstavbu, ktoré vznikli už pri dnešných cenách materiálov. To, že sa projekt pred dvoma rokmi vypredal rádovo za týždne, bola anomália posledných rokov, ktorej pomáhali aj nízke úrokové sadzby, nízka inflácia a celkovo lepšia finančná situácia rodín. Omnoho bežnejšie je, že sa projekty predávajú aj roky. Ak teda máte záujem ísť do novostavby, výrazného zlacňovania sa pravdepodobne nedočkáte.

Aké byty sú momentálne v ponuke?

Pre najaktuálnejšiu ponuku sa vždy skontaktujte s našimi predajcami. Momentálne ponúkame na Hyponájom byty v Zóne viladomy a Zóne mesto v Slnečniciach. Po právoplatnej kolaudácii sa k nim pridajú aj nové byty z projektu Slnečnice UNIQ a z projektu Slnečnice POP. Do ponuky budú prichádzať postupne tak, ako sa jednotlivé objekty budú kolaudovať.

Slnečnice sú už dnes jedna z najmodernejších štvrtí nielen v mestskej časti Petržalka, ale aj v Bratislave a na Slovensku. Po dokončení petržalskej radiály električky, ktorá je vo výstavbe, získa aj ďalší bonus v podobe rýchleho, dopravnými zápchami neobmedzovaného, priameho napojenia do centra mesta.

Mesto má slúžiť aj deťom. Ako sa s nimi žije v Slnečniciach?

Mesto má slúžiť aj deťom. Ako sa s nimi žije v Slnečniciach?

Aby štvrť prekvitala, potrebuje poskytnúť bezpečie a príležitosti nielen pre dospelých, ale aj pre deti a ich rodičov. Ako sa tu žije rodinám s deťmi a aké príležitosti tu pre ne vytvára miestna komunita sme sa rozprávali s päťčlennou rodinou a futbalovým trénerom.

Čítať viac

Zároveň ide o kompletne vybavenú a zabehnutú živú štvrť, v ktorej nájdete aj veľkorysý park, škôlku, potraviny či kvetinárstvo. V Zóne viladomy už neplánujeme ďalšiu výstavbu. Takže ak vyslovene hľadáte bývanie mimo územia, kde už nebude prebiehať stavebná činnosť, táto zóna je pre vás optimálna. Unikátna je aj blízkosť možností trávenia voľného času. V susedstve je obľúbená petržalská hrádza, a teda aj ramená Dunaja, ktoré sú obľúbeným miestom na prechádzky.