Prvý veterinár v Slnečniciach: Mojou najsilnejšou motiváciou je túžba pomôcť

Ako osemročný vyrobil škrečkovi dlahu zo špáradla a vďaka nej mu vyliečil zlomenú nohu. Veterinárny lekár Marián Reichwalder odjakživa vedel, že chce liečiť zvieratá.

Publikované

Od začiatku roka ho stretnete v priestoroch Veterinárnej kliniky Slnečnice, ktorá ponúka najmodernejšie vybavenie a profesionálny prístup ku každému nemému pacientovi. Po 24-ročnej praxi v Jarovciach sa ju rozhodol založiť so svojím spoločníkom veterinárnym lekárom Vladimírom Zimanom. V tomto príjemnom rozhovore nám prezradil, prečo sa ako prvý z rodiny rozhodol stať veterinárom, ako pristupuje k svojim pacientom, a ďalšie zaujímavosti.

Už v detstve ste snívali o tom, že budete veterinárom, alebo toto rozhodnutie prišlo až v dospelosti?

Napriek tomu, že v širokej rodine nikto predtým nepracoval ako veterinár, ja som o tom sníval už v detstve. Počas základnej školy som choval množstvo zvieratiek. Inšpirovalo ma najmä to, že sused, ktorý býval oproti, mal obrovskú stenu plnú akvárií. Moje prvé zvieratká boli práve rybičky, potom prišli korytnačky, škrečky, myši, morčatá, plazy – hady, chameleóny – a posledný bol pes. Ešte mi chýba mačka. (úsmev)

Aké zvieratká máte v súčasnosti?

Máme doma morské a sladkovodné akvárium, psíka – a deti. (smiech) Ostatné už muselo ísť bokom. Rybičky ma však fascinujú dodnes a aj v čakárni na klinike už čoskoro budeme mať nádherné obrovské morské akvárium s objemom zhruba 1500 litrov.

Zachraňovali ste v mladosti aj zranené zvieratká?

Áno, vždy som sa snažil zvieratám pomôcť. Raz mi spadol škrečok z postele a zlomil si nohu, išiel som s ním teda k veterinárovi na štátnu veterinárnu správu, pretože v tom čase ešte nefungovali súkromné ambulancie. Povedal, že s tým, žiaľ, nič nevie urobiť. 

Ja som to nevzdal a škrečkovi som vyrobil dlahu zo špáradla. (smiech) Neuveríte, ale nožička sa mu vyrovnala, vyliečil sa a opäť začal normálne chodiť. Bolo to pred 40 rokmi a moji rodičia to dodnes všade spomínajú. Tam sa zrejme začala moja kariéra.

Človek má v sebe prirodzenú potrebu sa o niečo alebo o niekoho starať a tráviť čas v blízkosti živej bytosti.

Kde ste začínali?

Narodil som sa v Žiline, vyrastal som v Poprade, študoval som v Košiciach a po škole som rovno nastúpil na veterinárnu kliniku MVDr. Milana Švihrana v Jarovciach. Tam som vykonával prax celých 24 rokov a následne som sa rozhodol založiť si svoju vlastnú kliniku tu v Slnečniciach.

V čom je podľa vás iné liečiť ľudí a liečiť zvieratá?

Rozdiel je najmä v tom, že zvieratko vám nevie povedať, čo mu je. Musíme teda získať všetky informácie od majiteľa. Správna anamnéza je kľúčová. Na jej základe vyberieme vhodné vyšetrenia, aby sme dospeli k diagnóze.

Fyzioterapeutka: Väčšina ľudí príde k fyzioterapeutovi až vtedy, keď je už veľmi zle

Fyzioterapeutka: Väčšina ľudí príde k fyzioterapeutovi až vtedy, keď je už veľmi zle

Mnohé zdravotné problémy súvisia s chrbticou, aj keď na prvý pohľad by sme to nikdy nepovedali. O tom, ako môže skúsený fyzioterapeut pomôcť človeku, nad ktorým zlomili palicu aj lekári, nám viac prezradila PhDr. Miriama Šinglerová, odborná garantka, CEO, vedúca fyzioterapeutka a zakladateľka centra AMBIO Rehabilitačného centra v Slnečniciach.

Čítať viac

Majú aj veterinári nejaké špecializácie – hospodárske zvieratá, drobné zvieratá a podobne? Ak áno, na aké zvieratá sa špecializujete vy?

Áno, veterinári končia školu ako všeobecní veterinárni lekári, v rámci čoho študujú aj choroby veľkých zvierat, choroby malých zvierat, exotických zvierat a podobne. Následne si lekár vyberie svoju špecializáciu. 

My sa spolu s kolegom venujeme najmä malým zvieratám, špecializujeme sa aj na ochorenia plazov a exotických zvierat. Ja riešim aj choroby rýb a morských živočíchov. Tí veterinári, ktorí sa špecializujú na hospodárske zvieratá, vykonávajú prax v poľnohospodárskych družstvách.

Venujeme sa najmä malým zvieratám, špecializujeme sa aj na ochorenia plazov a exotických zvierat. Ja okrem toho riešim aj choroby rýb a morských živočíchov.

Prečo sa domáci miláčikovia tešia čoraz väčšej obľube?

Ľudia hľadajú v zvieratách buď kamarátov, alebo psychohygienu – so zvieratami chcú tráviť svoj voľný čas. Mladí ľudia si zvieratko zaobstarajú často preto, lebo ešte nechcú mať deti, ale zároveň by sa už radi o niečo starali. Je to vlastne určitá forma nácviku na prevzatie zodpovednosti aj za druhú živú bytosť, ktorá je odo mňa závislá.

Na druhej strane starší ľudia, ktorí sú už v penzii, často chcú svoj voľný čas tráviť napríklad v prírode, kde im môže dobrého spoločníka robiť práve zvieratko, najčastejšie psík.V mnohých prípadoch je to aj o tom, že nám maznáčik pomáha udržiavať sa v kondícii. To platí predovšetkým v prípade psov, s ktorými treba niekoľkokrát denne chodiť von a nútia nás tak k pohybu na čerstvom vzduchu.

Mať domáceho miláčika je veľký záväzok, čo si spočiatku mnoho ľudí neuvedomí. Človek má v sebe prirodzenú potrebu sa o niečo alebo o niekoho starať a tráviť čas v blízkosti živej bytosti.

Čím by sme sa mali riadiť pri výbere domáceho zvieratka?

Je veľmi dôležité premyslieť si, koľko času som ochotný zvieraťu reálne venovať. Okrem toho treba brať do úvahy aj priestorové a finančné možnosti, keďže každé zviera potrebuje nejaký životný priestor, primerané krmivo, výbavu a veterinárnu starostlivosť. Pre ľudí, ktorí nemajú veľa času, je ideálnym zvieraťom mačka. Nepotrebuje chodiť von, môže byť len v byte a je samostatná. 

Naopak, pre ľudí, ktorí chcú aktívne venovať čas zvieratku, je vhodný pes. Ten často doslova donúti aj ľudí, ktorí by za iných okolností sedeli doma, aby sa obliekli a aspoň na pár minúť s ním išli von, čo môže byť fajn motivácia k pravidelnému pohybu v prírode.

Pre ľudí, ktorí nemajú veľa času, je ideálnym zvieraťom mačka. Pre tých, ktorí chcú zvieratku aktívne venovať čas, skôr pes.

Aké zviera je vhodné pre začiatočníka?

Najvhodnejšie sú hlodavce: škrečok, morča, prípadne aj králik; alebo malý vták: andulka, kanárik. Ľudia musia vziať do úvahy svoju hlavnú motiváciu, prečo sa vlastne vôbec zaujímajú o zaobstaranie zvieraťa. Niekto v tom vidí výlučne dekoratívnu funkciu a zviera vníma ako doplnok a ozvláštnenie interiéru. V tomto prípade je vhodné napríklad akvárium s rybičkami alebo korytnačkou. Iní ľudia preferujú pohyb a aktivity so zvieraťom a ďalší zase túžia po mojkaní. Treba si naozaj vopred dobre premyslieť, čo od tohto vzťahu očakávam, aby napokon netrpelo ani zviera, ani ja alebo moje okolie.

Na čo by mali myslieť ľudia, ktorí si chcú zaobstarať zvieratko do bytovky?

V bytovke musíme brať do úvahy aj susedov, pretože cez múry mnoho počuť a v spoločných priestoroch pri niektorých zvieratkách aj cítiť. Do bytu nie je úplne šťastnou voľbou napríklad papagáj ara, pretože zvykne naozaj hlasno škriekať. Ďalšie zvieratko, ktoré sa teší obľube, ale nie je vhodné na pokojné spolunažívanie so susedmi, je fretka – je síce milá, ale výrazne páchne. 

Pri všetkých zvieratkách treba dbať na pravidelné čistenie ich prostredia, napríklad aj obyčajný mačací záchod, pokiaľ sa pravidelne nečistí, môže veľmi nepríjemne a výrazne zapáchať. Pri psíkoch je dôležitá výchova, aby sa naučili neštekať, keď majiteľ nie je doma, alebo neškrabať na dvere. Skrátka, treba eliminovať zvuky a pachy, ktoré by mohli susedov rušiť.

Treba si naozaj vopred dobre premyslieť, čo od vzťahu so zvieratkom očakávam, aby netrpelo ani zviera, ani ja, ani moje okolie.

Čo si ľudia pri kúpe zvieraťa najčastejšie neuvedomujú?

Mnohí nevedia reálne odhadnúť svoje časové možnosti. Túžia po zvieratku, kúpia si ho a čoskoro zistia, že naň vlastne vôbec nemajú čas. Potom zvieratá, žiaľ, často končia v útulkoch alebo sú ponúkané na bazári, či darované. Okrem toho v súčasnosti zohrávajú podstatnú úlohu aj finančné prostriedky. Mnohí ľudia si vopred neuvedomia, koľko také zvieratko stojí, a nie sú ochotní naň vynakladať potrebné prostriedky, prípadne ich ani nemajú. Čas a peniaze sú dve veci, ktoré si pred kúpou zvieratka treba dôkladne zvážiť.

Gynekologička Dr. Nataliya Roshko: Pacientku treba vždy vypočuť – pokojne a v bezpečnom prostredí

Gynekologička Dr. Nataliya Roshko: Pacientku treba vždy vypočuť – pokojne a v bezpečnom prostredí

Citlivý prístup a empatia sú podľa nej nenahraditeľnou súčasťou každodennej lekárskej praxe. Predstavujeme vám Dr. Nataliyu Roshko, ktorá vzťah založený na dôvere medzi gynekológom a pacientkou považuje za alfu a omegu svojho povolania.

Čítať viac

S akými druhmi zvierat a s akými ťažkosťami k vám najčastejšie chodia klienti?

Najčastejšie sú to psy, mačky, hlodavce a vtáky, no stretávam sa aj s hadmi, chameleónmi či leguánmi. V prvom rade robíme prevenciu a potom diagnostikujeme a liečime rôzne choroby – napríklad tráviace či dýchacie problémy, pri malých plemenách sú časté ochorenia srdca a pri veľkých ortopedické problémy. V priebehu dňa máme 2-3 operácie.

Je veľmi dôležité, aby majiteľ veterinárovi povedal naozaj o všetkom – aj o nepríjemnostiach, ako napríklad neúspešné pokusy o domácu liečbu.

Čo je na povolaní veterinára najťažšie?

Komunikácia. Niekedy je pomerne náročné zistiť správnu diagnózu, keďže zvieratko vám nič nepovie. Jeho stav treba zhodnotiť naozaj komplexne a brať do úvahy všetky informácie, ktoré nám poskytne majiteľ. Človek musí byť občas trošku aj psychológom, aby zistil, ako získať potrebné informácie, a aby zároveň vedel, ako rozlíšiť, či majiteľ niečo nezatajuje. 

Žiaľ, stáva sa aj to – niekedy si človek neuvedomí, čo to môže spôsobiť, a aj v dobrej viere trošku prifarbí realitu. U veterinára je však veľmi dôležité, aby majiteľ zvieratka povedal naozaj všetko, aj veci, ktoré povedzme nie sú príjemné, ako napríklad neúspešné pokusy o domácu liečbu a podobne.

Čo ak sa zvieratku už nedá pomôcť? Ako túto smutnú správu oznamujete? 

Vždy sa snažíme vyčerpať všetky možnosti a každému zvieratku pomôcť, aby sa zotavilo. V prípadoch, keď liečba už nie je možná, musíme majiteľa pripraviť na to, že zvieratko môžetrpieť. Ani my, ani majiteľ, samozrejme, nechceme, aby zvieratko trpelo. V tomto prípade ponúkneme možnosť plánovanej eutanázie. Nie je to ľahké, človek sa na to musí pripraviť a so zvieratkom sa vopred rozlúčiť.

Vráťme sak veselšej téme ktorú súčasť svojej práce máte najradšej?

Keď vidím dobre vykonanú prácu – vyliečime zvieratko a teší sa z toho aj ono, aj jeho majiteľ, aj my. Najmä pri ťažších prípadoch je veľmi príjemné, keď ten boj vyhráme a zachránime živej bytosti život. Samozrejme, veľkým plusom je aj to, že každý deň mám možnosť prísť do kontaktu s novými zvieratkami a ich majiteľmi. Vždy je čo skúmať, práca veterinára je zaujímavá a každý deň iná. Mojou najsilnejšou motiváciou je túžba pomôcť.

Prečo ste sa rozhodli otvoriť kliniku práve v Slnečniciach?

Veterinárna klinika tu vyslovene chýbala. Aj z rozhovorov, ktoré sme mali s developerom Cresco, vyplynulo, že v Slnečniciach je množstvo ľudí, ktorí majú zvieratká a uvítali by veterinára priamo v tejto mestskej časti. Slnečnice ako také sa mi páčia víziou, architektonickým riešením aj lokalitou, a preto som sa rozhodol, že práve tu by som mohol zapustiť korene a stať sa súčasťou miestnej komunity. Už teraz sa veľmi teším na to, ako spoznám lokálnych domácich miláčikov a ich majiteľov. Dvere našej kliniky majú otvorené. (úsmev)

Marián Reichwalder a Vladimír Ziman

Veterinárna klinika v Slnečniciach otvorila svoje brány dňa 19. 12. 2022. Nájdete ju na Ulici Zuzany Chalupovej 7/A – v praktickej dostupnosti od parkoviska pri Slnečnice markete a hneď vedľa parku v Zóne mesto.

V priestoroch kliniky sa nachádza recepcia, viaceré vyšetrovacie miestnosti, dve operačné sály s inhalačnou anestéziou a nechýba ani röntgenová miestnosť. 

Klinika poskytuje komplexné portfólio služieb, medzi ktoré patria:

  • prevencia,
  • povinné očkovania,
  • vyšetrenia chorých zvierat,
  • hematologické, biochemické vyšetrenie krvi na počkanie,
  • vyšetrenie moču, krvných náterov a iných laboratórnych parametrov v špecializovaných laboratóriách,
  • USG a RTG s priamou digitalizáciou,
  • rigidná endoskopia,
  • zubný ultrazvuk, ošetrenie chrupu, vŕtanie a leštenie zubov,
  • predaj krmív a doplnkov pre zvieratká.

V najbližšom čase Veterinárna klinika Slnečnice plánuje zabezpečiť vyhrievané hospitalizačné boxy na dennú hospitalizáciu a pooperačnú starostlivosť, gastroskop, laser a ďalšie prístroje, ktorými možno zlepšiť úroveň diagnostiky a čo najrýchlejšie získať správnu diagnózu.

Klinika spolupracuje s referenčnou kardiologickou, ortopedickou a neurologickou klinikou.

Viac informácií a aktualít zo života Veterinárnej kliniky Slnečnice:

  • nájdete na Facebooku,
  • získate prostredníctvom e-mailu na adresu vetklinika.slnecnice@gmail.com
  • alebo na telefónnom čísle 0917 155 155.