Fyzioterapeutka: Väčšina ľudí príde k fyzioterapeutovi až vtedy, keď je už veľmi zle

Mnohé zdravotné problémy súvisia s chrbticou, aj keď na prvý pohľad by sme to nikdy nepovedali. O tom, ako môže skúsený fyzioterapeut pomôcť človeku, nad ktorým zlomili palicu aj lekári, nám viac prezradila PhDr. Miriama Šinglerová, odborná garantka, CEO, vedúca fyzioterapeutka a zakladateľka centra AMBIO Rehabilitačného centra v Slnečniciach.

Publikované

Sedavý spôsob života, minimálny pohyb a často aj úsilie hýbať sa – ale nesprávnym spôsobom – sú dnes mnohým dôverne známe. Pre nás, ktorí trávime minimálne tretinu dňa pred počítačom, by mala byť mesačná návšteva fyzioterapeuta bežnou súčasťou starostlivosti o telo, rovnako ako napríklad kaderník či nechtárka. Prečo? To nám prezradila Miriama Šinglerová z centra AMBIO Rehabilitačného centra.

Hlava môže bolieť aj z krčnej chrbtice alebo tetánie

Problémy, ktoré v AMBIO Rehabilitačnom centre riešia, pochádzajú najčastejšie z oblasti krčnej a driekovej chrbtice. Mnoho ľudí má výrastky na stavcoch alebo ochorenia platničiek. Na chrbtici bývajú aj spazmy (stuhnuté miesta) alebo tzv. trigger pointy – spúšťače bolesti. Tieto bloky sa nemusia prejaviť ako bolesť v chrbtici, ale napríklad ako bolesť hlavy, zhoršené videnie, závraty, pocit na vracanie a podobne. O týždeň môže prísť hučanie v jednom uchu, o tri týždne hučanie v oboch ušiach a následne sa tento kolotoč opakuje.

Keďže nás nebolí krčná chrbtica, mnohým ani nenapadne, že by tieto stavy mohli súvisieť. Z každého stavca však ide určitý nerv, ktorý nám inervuje inú časť tela – napríklad krčná chrbtica inervuje hlavu, hrudná chrbtica horné končatiny a hrudník a drieková chrbtica nohy. Človek potom ide na očné, na ORL a k rôznym špecialistom, pričom často by bolo možno najlepšie najprv navštíviť skúseného fyzioterapeuta a až potom hľadať problém inde ako v chrbtici.

Veľmi rozšírená je aj tetánia, teda zvýšená dráždivosť nervového systému. Spúšťačom je často stres. Tetánia napáda celý svalový aparát, pretože sa pri nej nesprávne prenáša nervovo-svalový vzruch a svaly sú v neustálom kŕči. „Klienti nás navštevujú, aby sme im uvoľnili chrbát a nastavili cvičenia na ich problém. Niektorí klienti prídu už diagnostikovaní, u iných zvažujeme diagnózu, a preto ich pošleme k neurológovi. U neurológa urobia krvné testy, EMG, a potom vieme pracovať na zlepšení stavu. Tetánia je naozaj rozšírená diagnóza,“ vysvetľuje Miriama Šinglerová.

Človek ide na očné, na ORL a k rôznym špecialistom, pričom často by bolo možno najlepšie najprv navštíviť skúseného fyzioterapeuta.

Pri tetánii býva často pocit prichádzajúceho infarktu, búšenie srdca, tachykardia, tŕpnutie ruky, polovice tváre, nohy. „Mnohí klienti za nami prídu s tým, že boli na pohotovosti s podozrením na infarkt, a napokon zistíme, že problém pochádza z chrbtice. Stačí správne uvoľniť spazmy a problém je pre daný moment vyriešený. Samozrejme, z dlhodobého hľadiska treba pracovať na tom, aby takéto ťažkosti neprichádzali,“ objasňuje fyzioterapeutka. Pomoc je v mnohých prípadoch jednoduchá: napríklad zlepšenie spánku, náprava denných stereotypov či pravidelný pohyb.

Správny spánok uľaví krížom aj chrbtici

Tretinu dňa trávime v posteli – a to je nezanedbateľná časť nášho života. Veľa ľudí spí na bruchu, čo nie je správna poloha, pretože preťažuje kríže a hlava je vytočená na jednu stranu.Celá hrudná a krčná chrbtica sa počas spánku na bruchu zablokuje. Podľa Miriamy Šinglerovej je správna poloha spania na chrbte alebo na boku. „Ak spíme na chrbte, mal by byť vyplnený priestor pod kolenami – perinou, vankúšom, dekou alebo špeciálnym valcom na spanie. Keď sú kolená podložené, panva sa zatlačí dozadu a kríže sú celé zrelaxované,“ vysvetľuje skúsená fyzioterapeutka.

Pri polohe na boku si podvedome dávame medzi nohy perinu. Keď nemáme nič podložené, panva sa vytočí, a to je základ pre problémy s krížami a platničkami. Dôležitý je aj vankúš – nemal by byť príliš vysoký, ale nie je ani dobré spať úplne bez vankúša. Šinglerová odporúča spať na anatomickom vankúši, nie však takom s vlnovkou - mnoho ľudí si ich dáva naopak. Správne má byť uložený tak, že vyššia časť je pod krkom a nižšia vzadu. Najvhodnejšie anatomické vankúše sú rovné, z anatomickej peny s výškou 10 – 12 cm.

Minimum pravidelného pohybu je prevenciou pred problémami

Najčastejšími adeptmi na vznik rôznych porúch a bolestí súvisiacich s chrbticou, kĺbmi aj svalovým systémom sú pasívni ľudia, ktorí sa hýbu veľmi málo. Ľudské telo je predurčené na pohyb – neustále sedenie a ležanie organizmu škodí. Aj jednoduchá ranná rozcvička má veľký význam. Podľa Miriamy Šinglerovej je zdraviu prospešný každý zdravý pohyb – hoci aj obyčajná chôdza, pričom dôležitá je pravidelnosť.

Každý z nás má iný problém, preto nie je vhodné hľadať si cviky na internete. Treba navštíviť fyzioterapeuta, ktorý problém identifikuje a nastaví správne cviky so zameraním na individuálny problém klienta, ktoré mu skutočne pomôžu.  „Viacerí ľudia začali počas korony cvičiť jogu a a máme skúsenosti, že nie každému to prospelo. Najmä ženy bývajú často hypermobilné a nevedia o tom. Pre ne je joga absolútne nevhodná, lebo prehlbuje hypermobilitu, čiže zhoršuje stav,“ vysvetľuje Miriama Šinglerová a dopĺňa, že pre hypermobilných ľudí sú lepšie spevňovacie cvičenia zamerané na jadro tela, napríklad pilates.

Aspoň raz treba navštíviť fyzioterapeuta, ktorý identifikuje problém nastaví správne cviky, ktoré skutočne pomôžu.

Prvá pomoc pri bolestiach doma je napríklad Blackroll valec, ktorým môžete v priebehu 10 minút vyvaľkať, vymasírovať a uvoľniť celé telo. Za predpokladu, že nie je prítomný zápal, výborne pomôže aj suché teplo.

Tip: Ak nemáte doma špeciálny termofor a akútne potrebujete suché teplo, stačí zabaliť soľ do čistej utierky alebo vreckovky a nahriať na nízkej teplote v rúre alebo v mikrovlnnej rúre.

Kedy vyhľadať fyzioterapeuta?

Bez ohľadu na pravidelný pohyb je dôležité počúvať vlastné telo a navštíviť fyzioterapeuta vždy, keď máte akýkoľvek problém s pohybovým aparátom. Najčastejšie sú to:

  • ploché nohy, 
  • chybné držanie tela,
  • skolióza,
  • rôzne nešpecifické bolesti a ťažkosti neznámeho pôvodu,
  • bolesti hlavy, končatín, chrbtice,
  • tetanické problémy,
  • ťažkosti spojené so sklerózou multiplex alebo s reumatickými ochoreniami,
  • všetky ortopedické záležitosti,
  • predoperačná alebo pooperačná rehabilitácia,
  • liečba vonkajších aj vnútorných jaziev,
  • pomoc pri funkčných gynekologických a urologických problémoch.

Tip: S rehabilitáciou po úraze treba začať čo najskôr po zahojení. Ak sa rehabilitácii nevenujeme bezprostredne v tomto čase, úraz môže na postihnutom mieste zanechať trvalé funkčné následky, najčastejšie vo forme obmedzeného rozsahu pohybu.

Šport v meste nie sú len fitká – dá sa to aj vonku a celý rok

Šport v meste nie sú len fitká – dá sa to aj vonku a celý rok

Šport v meste môže byť výzva: nie všade je to blízko do prírody či na športovisko. S osobným trénerom Marekom Olejarom, ktorý pôsobí ako inštruktor skupinového cvičenia v Slnečniciach, sme sa porozprávali o tom, prečo má význam cvičiť vonku a ako začať s tréningmi aj v chladnejšom počasí.

 

Čítať viac

Pozor na chiropraxiu

Základ je rozlišovať medzi fyzioterapeutom, masérom, chiropraktikom a trénerom. Z týchto profesií je odborne vyškolený fyzioterapeut jediný, kto môže zdravotné problémy aj diagnostikovať a určiť ďalší vhodný postup. Preto ak v prípade ťažkostí v prvom kroku zvolíte návštevu fyzioterapeuta, nemôže vám to uškodiť.Práve v tomto sa fyzioterapeutické zákroky odlišujú napríklad od chiropraxie, s ktorou si ľudia fyzioterapiu často zamieňajú.

Podľa Miriamy Šinglerovej nie je chiropraxia vhodným spôsobom terapie pre ľudí, ktorí hľadajú bezpečné riešenie svojich zdravotných problémov. „Chiropraxiu ako takú neuznávam. Zo zvedavosti som absolvovala kurz chiropraxie, ktorý trval týždeň. Spolu so mnou ho absolvovali nielen maséri, ale napríklad aj ekonómovia a vlastne ktokoľvek. Zarazilo ma, že na tento kurz nemusíte mať žiadne špeciálne vzdelanie – ani len základy anatómie. Myslím si, že je veľmi nebezpečné zveriť svoje zdravie do rúk človeku, ktorý vykonáva prax na základe vedomostí z jednotýždňového kurzu,“ konštatuje. 

V AMBIO Rehabilitačnom centre dokážu fyzioterapiou určiť, či je problém svalový, kĺbový alebo súvisiaci s kosťami. Každý fyzioterapeut sa špecializuje na niečo iné. Preto je bežné, že pri návšteve fyzioterapeutického zariadenia počas terapií vystriedate viacerých odborníkov. Platí to najmä v prípade, že vás trápia rôzne ťažkosti. 

Je veľmi nebezpečné zveriť svoje zdravie do rúk človeku, ktorý vykonáva prax na základe vedomostí z jednotýždňového kurzu.

Ak fyzioterapeutické metódy neprinášajú želaný efekt, v prípade potreby fyzioterapeut pošle klienta na odborné vyšetrenie k špecialistovi. Naopak to však často nefunguje. Väčšina ľudí k fyzioterapeutovi príde z vlastnej vôle – a často až vtedy, keď je už veľmi zle. 

Tip: Ak vás trápia rôznorodé ťažkosti a ani po mnohých návštevách rôznych špecialistov ste nezistili ich príčinu, je čas dať šancu fyzioterapeutovi. Za množstvom príznakov sa môžu skrývať práve problémy s chrbticou.

Na čo si dávať pozor pri výbere terapie?

Pri výbere terapie je dôležité pozrieť sa predovšetkým na odbornosť terapeuta. Dobrý fyzioterapeut musí mať vysokoškolské vzdelanie v príslušnej oblasti, pravidelne sa vzdelávať doma aj v zahraničí a mať za sebou roky praxe.

Výber terapeuta je dôležitý aj preto, lebo nie o všetkých svojich problémoch musíte vedieť a neodborná terapia ich môže zhoršiť. „Mala som dvoch klientov, ktorí prišli z thajskej masáže so zlomenými stavcami,“ vraví Miriama. „Mladý 35-ročný pán nevedel, že trpí osteoporózou, v dôsledku ktorej sa mu stal takýto úraz.“

Ďalšou oblasťou, v ktorej by človek mal byť opatrný, sú rôzne terapie teplom a termozábaly. „Keď je niekto seknutý, predpokladáme, že je prítomný zápal,“ vysvetľuje Šinglerová. „Keď problém spojený so zápalom riešite svojpomocne alebo u nedostatočne špecializovaného odborníka a ten použije terapiu suchým teplom alebo bankovanie, môžete si privodiť ešte oveľa väčšie problémy. Spravidla prídu veľké bolesti a trpíte viac, ako pred terapiou. Je veľmi dôležité vedieť rozlíšiť, kedy je vhodné použiť na terapiu teplo a kedy chlad.“

Dobrý fyzioterapeut musí mať vysokoškolské vzdelanie v príslušnej oblasti a pravidelne sa vzdelávať doma aj v zahraničí.

Desať zásad pre zdravý home office

Pre tých, ktorí pracujú z domu, je mimoriadne dôležitý spôsob sedenia. Miriama Šinglerová odporúča dodržať pri ňom tieto zásady:

  1. Dbajte na kvalitnú ergonomickú stoličku v správnej veľkosti vzhľadom na svoju výšku a postavu.
  2. Monitor počítača si nastavte do výšky očí, aby ste nepozerali smerom dole – vtedy trpí krčná chrbtica a máte predsunutú hlavu.
  3. Predlaktia oprite o stôl alebo opierku stoličky. Ak nie sú opreté, gravitácia nám ťahá lakte dole, ramená sa naklonia dopredu a hlava ide do predsunu – a už sa hrbíte.
  4. Seďte na sedacích kostiach, na konci alebo v strede stoličky. To je veľmi dôležité, pretože pri inom sede sa zošuchnete na kríže alebo na kostrč a chrbát opäť trpí.
  5. Neprekladajte a nekrížte si nohy. Panva vtedy ide do rotácie a nesprávne sa centruje bedrový kĺb. Z dlhodobého hľadiska sa tvoria blokády kĺbov, ktoré môžu spôsobiť dokonca rôznu dĺžku končatín.
  6. Medzi kolenom a stehnom udržiavajte pravý uhol.
  7. Nohy držte na šírku bedrových kĺbov.
  8. Ak vás trápi karpálny tunel, je dobré zaobstarať si vertikálnu myš, ktorá je anatomicky prispôsobená pre ľudskú dlaň.
  9. Minimálne raz za dve hodiny vstaňte, prejdite sa, zmeňte polohu.
  10. Vyskúšajte krátkodobý sed na fitlopte alebo si vložte mäkkú loptičku medzi lopatky a stoličku – tá vás udrží vzpriamene. Všetky tieto pomôcky je fajn využiť zhruba 15 minút, na dlhší čas to nemá význam, naopak, môže vám to uškodiť.

Gynekologička Dr. Nataliya Roshko: Pacientku treba vždy vypočuť – pokojne a v bezpečnom prostredí

Gynekologička Dr. Nataliya Roshko: Pacientku treba vždy vypočuť – pokojne a v bezpečnom prostredí

Citlivý prístup a empatia sú podľa nej nenahraditeľnou súčasťou každodennej lekárskej praxe. Predstavujeme vám Dr. Nataliyu Roshko, ktorá vzťah založený na dôvere medzi gynekológom a pacientkou považuje za alfu a omegu svojho povolania.

Čítať viac

Akú úlohu zohráva masáž?

Pri výbere masáže treba rozlíšiť, aký je jej cieľ. Masáž môže byť relaxačná alebo terapeutická. V prvom prípade máte chuť si oddýchnuť, na chvíľu vypnúť a odpútať sa od každodenného stresu pod jemnými dotykmi odborníka, v príjemnom prostredí s meditačnou hudbou, sviečkami či vonnými olejmi. 

V druhom prípade masáž slúži ako súčasť funkčnej fyzioterapie. Táto masáž môže byť niekedy aj menej príjemná, no jej benefity sú nesporné. „Hĺbková masáž takzvanými mäkkými technikami sa robí nasucho a jej cieľom je pouvoľňovať kožu, podkožie, fascie, stláčajú sa svalové odstupy, úpony, tlačí sa na trigger pointy, spazmy. Je dôležité uvoľniť všetky zreťazenia,“ objasňuje Miriama Šinglerová. „Z relaxačných masáží určite odporúčam indickú antistresovú masáž hlavy, je to úžasný zážitok a naozaj plnohodnotný relax.“

Miriama Šinglerová

Miriama Šinglerová pôsobí v AMBIO Rehabilitačnom centre v Slnečniciach - zóna Mesto, na ulici Zuzany Chalupovej 17A. Zariadenieposkytuje komplexnú starostlivosť o pohybový aparát:

  • vyšetrenie,
  • fyzioterapiu,
  • prístrojovú terapiu (laser, lokálnu kryoterapiu, elektroliečbu, ultrazvuk, magnetoterapiu a iné),
  • masáže,
  • pohybovú liečbu.

V prípade záujmu môžete navštíviť AMBIO Rehabilitačné centrum osobne, objednať sa telefonicky na čísle +421 918 802 777 alebo mailom na adrese info@ambio.sk.