Detská poliklinika v Slnečniciach rastie a prijíma nových pacientov

Obľúbená poliklinika Dr. Martinko v týchto mesiacoch rozširuje ponuku služieb zdravotnej starostlivosti pre deti. Ktoré ambulancie tu nájdeme už dnes a ktoré ďalšie pribudnú v Slnečniciach v blízkej budúcnosti? Porozprávali sme sa s Danielom Kodajom, zakladateľom detskej polikliniky Dr. Martinko v Zóne mesto.

Publikované

Ako dlho pôsobíte v Slnečniciach? 

Od novembra 2021, vtedy sme otvorili prvú časť polikliniky - zubné ambulancie. Na „materskej“ zubnej klinike Dr. Martin na Antolskej v Bratislave sme sa začali venovať detskej stomatológii. Postupne sme si uvedomili, že by sme deťom chceli priniesť priestor, v ktorom sa budú cítiť dobre. Tak vznikla idea spraviť celú polikliniku. Ako miesto sme si vybrali Slnečnice. 

Ktoré ambulancie pribudli v poliklinike za posledné mesiace?

Od 1. mája sme otvorili pediatrickú ambulanciu, čoskoro pribudne ešte jedna. Zároveň sme otvorili detskú chirurgickú ambulanciu, ktorá slúži aj ako konzultačná ambulancia pre jednodňové chirurgické zákroky. Od júna otvárame aj pediatrickú urologickú ambulanciu.

Máte zmluvy s poisťovňami?

V odbore pediatria sme kompletne zazmluvnení aj so štátnou poisťovňou, aj so súkromnými zdravotnými poisťovňami. Pre ostatné ambulancie zatiaľ zmluvy s poisťovňami nemáme.

U nás je vítaný klient z ktorejkoľvek časti Bratislavy, ale aj z celého Slovenska. Rovnako sa u nás môžu predregistrovať mamičky, ktoré ešte len čakajú bábätko.

Kto sú vaši klienti?

Preniesli sme sem veľkú časť klientely zo stomatológie Dr. Martin. Okrem toho bolo naším zámerom priniesť kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre mladé rodiny do Slnečníc a už teraz, ani nie po roku, vnímame, že záujem rastie. Chodia k nám mladí rodičia s deťmi a pýtajú sa, kedy otvoríme ďalšie ambulancie. Keď sme začínali, vytvorili sme zoznam záujemcov, a dnes ich už postupne kontaktujeme a pozývame na registráciu k nám. U nás je vítaný klient z ktorejkoľvek časti Bratislavy, ale aj z celého Slovenska. Rovnako sa u nás môžu predregistrovať mamičky, ktoré ešte len čakajú bábätko.

Ako sa môžu u vás zaregistrovať?

Záujemcovia majú k dispozícii call-centrum aj formuláre na webe - týmito spôsobmi sa dá pohodlne predregistrovať z domu. Často však klienti prídu osobne, napríklad, keď idú náhodne okolo a vidia, že sú tu nové priestory. Ak majú kolegyne na recepcii priestor, registráciu vybavia hneď. Ak nie, dohodnú si so záujemcami konkrétny termín. Treba vypísať a najmä podpísať príslušné zmluvy. Tento proces zaberie zhruba polhodinu. Rodič sa počas neho dozvie, čo presne znamená byť zaregistrovaný v našej poliklinike.

Samozrejmosťou je, že ak sú objednané detičky choré, majú vyhradenú samostatnú čakáreň pre infekčných pacientov. Rodičia sa preto nemusia obávať, že by sa dieťa v čakárni nakazilo.

Ako funguje objednávanie na vyšetrenie?

Objednať sa dá opäť prostredníctvom call-centra alebo formulárov na webe. Naši pracovníci nájdu voľný termín a pacienta objednajú. V rámci ordinačných hodín máme určité časové úseky vyčlenené na urgentné prípady, pravidelné preventívne kontroly, očkovania a podobne. Samozrejmosťou je, že ak sú objednané detičky choré, majú vyhradenú samostatnú čakáreň pre infekčných pacientov. Rodičia sa preto nemusia obávať, že by sa dieťa v čakárni nakazilo.

Ako pristupujete k deťom, aby sa nebáli? 

Nadviazali sme na náš prístup v stomatológii, ktorý sme začali uplatňovať už na zubnej klinike Dr. Martin na Antolskej. Nerobíme vyšetrenia spôsobom, že ak dieťa bolí zub, hneď ho vyvŕtame. Prvý kontakt pacienta s lekárom má byť v rámci zoznámenia sa s prostredím. Ideálny prípad je, keď rodič príde v rámci prevencie - v čase, keď dieťa ešte nič nebolí. Vďaka tomu má dieťa možnosť spoznať lekára a pochopiť, že mu nechce nič zlé. Lekár dieťaťu predstaví ambulanciu, povozí ho na kresle, pustí mu vodu do umývadla, ukáže, ako fungujú nástroje, a hravým spôsobom mu predstaví ambulanciu.

Máme tu hračky, dieťa môže napríklad spočítať zúbky dráčikovi a potom lekár dieťaťu povie, že teraz ich zrátajú jemu. Týmto spôsobom odbúrame psychologický blok. V poliklinike v Slnečniciach sme to posunuli ešte o level vyššie vďaka tomu, že čakáreň vyzerá ako detský svet. Deti tu nájdu farebné priestory, kútik na kreslenie, rôzne interaktívne hračky, pre staršie deti je tu X-box či sedací vak. Stáva sa nám, že deti odtiaľto po ošetrení nechcú odísť. (Úsmev)

Čo robíte v prípade pacienta, ku ktorému treba zvoliť špeciálny prístup? 

Ak k nám prídu detičky, ktoré sú traumatizované natoľko, že ani neotvoria ústa, alebo sú zdravotne znevýhodnené, mentálne či fyzicky, pristupujeme k nim, samozrejme, osobitným spôsobom. Ak je prítomných veľa kazov, deti často nevydržia mať dlho otvorené ústa. V takých prípadoch volíme buď silnejšiu premedikáciu, alebo celkovú anestézu. Počas jedného zákroku vyriešime všetky zuby. Dieťa si tento zákrok nepamätá a vďaka tomu nie je traumatizované. Pri takýchto zákrokoch je prítomný kompletný tím odborníkov, čiže dve sestry, anestéziológ a stomatológ.

Deti tu nájdu farebné priestory, kútik na kreslenie, rôzne interaktívne hračky, pre staršie deti je tu X-box či sedací vak. Stáva sa nám, že deti odtiaľto po ošetrení nechcú odísť.

Čo sa vám páči najviac na Slnečniciach? 

Býva tu mnoho mladých rodín s deťmi a my sa snažíme priniesť im komplexnú zdravotnú starostlivosť. Je tu skvelé prostredie, na každom kroku sú ihriská, dá sa tu najesť aj zabaviť. Dokopy nám to celé dáva zmysel.

Aké sú vaše plány do blízkej budúcnosti?

Aktuálne máme otvorenú stomatologickú, pediatrickú a chirurgickú ambulanciu. Detskú urologickú ambulanciu otvoríme v najbližších týždňoch. Už teraz pracujeme na tom, aby tu bola aj otorinolaryngologická (ORL) ambulancia. Sonografiu poskytujeme v rámci chirurgickej ambulancie. Radi by sme obsadili aj ďalšie obchodné priestory, ktoré sa nachádzajú za nami, a postupne poskytli čo najkomplexnejšiu škálu služieb zdravotnej starostlivosti pre deti. Naším cieľom je, aby rodičia mohli všetko vybaviť na jednom mieste a nemuseli behať hore-dole po rôznych ambulanciách v rozličných častiach mesta. 

Máte záujem o služby detskej polikliniky Dr. Martinko v Slnečniciach? 

Objednajte sa už dnes