Komunitný život nám pomáha pomáhať si

Spája ich jedna adresa – sú susedmi, ktorí si na svoj život vybrali Slnečnice. Spája ich však aj niečo iné – svojou činnosťou stmeľujú komunitu. 

Publikované

Ako to už v komunite býva, z mnohých stretnutí a spoluprác neraz vznikajú dlhodobé priateľstvá. Talentovaná art cukrárka, zručný hodinový manžel a špičkový kuchár sa s nami podelili o svoje pohľady na komunitný život v Slnečniciach. Predstavujeme vám príbehy troch ľudí, ktorí nás ochotne pozvali k sebe domov a odhalili kúsok zo svojej práce i súkromia.

Treba sa vedieť podeliť nielen o starosti, ale aj o radosti

Pred siedmimi rokmi bola Petre potvrdená celiakia a pri predstave, že si už nebude môcť dopriať kvalitný zákusok, sa necítila komfortne. A tak sa začalo experimentovanie v kuchyni s bezlepkovými múkami, ktoré vyústilo do jej veľkého hobby. Dlhé roky bádania a neúnavné hľadanie správneho zloženia pomerov surovín do korpusov a krémov sa dajú právom nazvať alchýmiou. Postupne ju príprava bezlepkových dezertov začala baviť a zistila, že aj takýmto spôsobom sa môže kreatívne vyblázniť a najmä zužitkovať vyštudovaný výtvarný odbor. Postupom času svoj štýl vyšperkovala a dnes už presne vie, koľko rôznych podôb môžu mať jej sladké diela. Od tohto roku tvorí torty, ktoré spadajú do špeciálnej kategórie painting cake a pripomínajú abstraktné obrazy. Sú to hotové umelecké diela, a čo sa týka ich chuti, tá sa slovami hádam ani nedá opísať. To treba zažiť. Napokon, pri návšteve jej útulného bytíka v Slnečniciach sme sa o tom presvedčili sami, keď nás ponúkla najnovším výtvorom – bezlepkovou tortou s pralinkovým krémom a čučoriedkami. Petry Michalkovej sme sa opýtali, ako sa jej žije v Slnečniciach a čo pre ňu znamená komunita.

V ktorých situáciách najviac pociťujete, že žijete v susedskej komunite?

Komunita je pre mňa priestor, kde sa človek cíti dobre, je mu tam fajn a tvoria ho aj ľudia, ktorými je človek obklopený. Keďže žijem sama, oceňujem, že mám pár priateľov, na ktorých sa môžem vždy spoľahnúť. Hoci aj s takou drobnosťou, ako je polievanie kvetov. Čím dlhšie tu človek žije, tým viac aj napriek anonymite postupne zisťuje, že má kopu susedov, ktorí sa venujú rôznym zaujímavým činnostiam. Veľmi sa mi páči práca susedov, ktorí robia rôzne brigády okolo domu, aby naše okolie stále vyzeralo dobre. Oceňujem ich snahu a záujem o našu zeleň a poriadok.

Prečo ste si vybrali na život práve Slnečnice?

V Slnečniciach žijem od roku 2017, v podstate od ich raného začiatku. Tento projekt ma oslovil, chcela som novostavbu. Svoj byt som si vybrala takpovediac z obrázka a chodila som pravidelne obzerať, či už začali stavať môj dom (smiech). Keď som prvý raz vkročila do bytu, vedela som, že to je to pravé miesto pre mňa. Ten dobrý pocit a prívetivá atmosféra ma ihneď presvedčili, že tu chcem žiť. Mám to tu rada, páči sa mi, ako sa to tu postupne buduje, čo všetko tu pribúda. Možnosti, ako tráviť voľný čas a kam ísť, sa neustále rozširujú.

„Treba sa zaujímať aj o to, čo sa deje za dverami bytu, a vážiť si okolie, ktoré sa buduje, a energiu ostatných, ktorí sa tu snažia komunitu tvoriť.“

Je niečo, čo by ste si priali, aby sa zmenilo k lepšiemu?

Nepoviem asi nič nové a prevratné, ľudia sú rôzni a občas by mohli viac myslieť aj na svoje okolie a nielen na svoje pohodlie. Treba sa zaujímať aj o to, čo sa deje za dverami bytu, a vážiť si okolie, ktoré sa buduje, a energiu ostatných, ktorí sa tu snažia komunitu tvoriť.

Ak by ste chceli inšpirovať ostatných, aby sa začali venovať podobnej činnosti v rámci komunity, čo by ste im poradili?

Ak sa niekto venuje napríklad pečeniu ako ja alebo aj akýmkoľvek iným činnostiam, ktoré má rád a v ktorých je dobrý, mal by o sebe dať vedieť. Treba sa vedieť podeliť nielen o starosti, ale aj o radosti. Nikdy neviete, koho oslovíte alebo mu spríjemníte večer kúskom torty, keď si skúšate novú náplň alebo nový korpus. (úsmev)

Viac o Petre a jej tvorbe nájdete na jej Instagrame.

Viac o Petre a jej tvorbe nájdete na jej Instagrame.

Na každom kroku sú mladé rodiny, s ktorými si rozumieme

Svojmu hobby hodinového manžela sa Michal Kučiak venuje už viac než tri roky. Zhruba pol roka po tom, ako sa s manželkou nasťahovali do Slnečníc, spoločne dospeli k názoru, že takúto formu pomoci v domácnosti by určite ocenilo mnoho nových susedov. A tak dal Michal o sebe vedieť, zaniesol letáčiky do každého nového bytového domu a ponúkol svoju pomoc. Vďaka tomu za tých pár rokov spoznal mnoho fajn ľudí a nejednému človeku pomohol s manuálnymi prácami, na ktoré nemá každý zručnosť, ale ani vybavenie. Michala sme navštívili doma, kde nám predstavil svoju príjemnú rodinku. Názorne ukázal, čomu sa ako hodinový manžel venuje a popri práci sme sa porozprávali aj o jeho pohľade na komunitný život v Slnečniciach.

Ako vnímate komunitný život?

Život v komunite vnímam veľmi pozitívne, na každom kroku sú susedia, ktorých poznám osobne, sú to vo veľkej miere mladí ľudia s rodinami – rovnako ako ja. Mám dve maličké deti, s ktorými som každú chvíľu na ihrisku, a vždy sa rád porozprávam s ďalšími rodičmi. Komunita je veľmi dôležitá pre spokojný život. My s manželkou nedáme na komunitu v Slnečniciach dopustiť.

Prečo ste si vybrali na život práve Slnečnice?

Slnečnice sme si vybrali práve z toho dôvodu, že je to novovzniknuté celé sídlisko, ktoré obývajú mladé rodiny. Chceli sme sem ísť žiť aj pre okolie, ktoré je tu krásne. Domy sú takmer hneď pri hrádzi, kde sa dá športovať a obchody sú blízko v druhej časti – v zóne Mesto. Určite netreba zabudnúť na to, že Slnečnice sú 10 minút autom do centra mesta, kam sa dá pohodlne dostať aj MHD, čiže poloha je perfektná.

„Na každom kroku sú susedia, ktorých poznám osobne, sú to vo veľkej miere mladí ľudia s rodinami – rovnako ako ja. Mám dve maličké deti, s ktorými som každú chvíľu na ihrisku, a vždy sa rád porozprávam s ďalšími rodičmi.“

Čím vás táto lokalita najviac zaujala?

Celý projekt Slnečníc je veľmi zaujímavý. Je tu kompletné vyžitie – od ihrísk pre malé deti, dorast, ale aj pre dospelých cez rôzne obchody až po služby, ktoré sú naozaj na skok. Už teraz tu máme takmer všetko, čo potrebujeme a postupne toho pribúda čoraz viac.

Ak by ste chceli inšpirovať ostatných, aby sa začali venovať podobnej činnosti v rámci komunity, čo by ste im poradili?

Nie je to podľa mňa až také zložité, ľudia sú tu veľmi priateľskí, zhovorčiví a vo väčšine prípadov aj dobroprajní. Treba mať len dobrý nápad a vydržať, kým neosloví dostatok ľudí, ktorí vám s ním ochotne pomôžu.

Ak s niečím potrebujete pomôcť, Michalovi sa môžete ozvať na Facebooku.

Stačí sa chopiť iniciatívy a urobiť to, čo si myslíme, že je pre komunitný život dôležité

Už ako študent gymnázia si Michal po vyučovaní doma pripravoval recepty z internetu, hlavne podľa Jamieho Olivera. Ako s úsmevom hovorí, ostával po ňom iba neporiadok v kuchyni, čo si všimli jeho rodičia, ktorí mu pomohli zohnať prvú brigádu v toskánskej reštaurácii. Michal mal vtedy 13 rokov a varenie mu prirástlo k srdcu natoľko, že sa tejto činnosti venuje už obdivuhodných 16 rokov. Pripravuje zážitkové varenie pre svojich klientov priamo u nich doma. Niekoľkochodové menu nielen navarí, ale aj náležite odprezentuje. Michala Kordoša sme navštívili v jeho štýlovom byte, kde pred našimi očami navaril netradičnú ovsenú kašu naslano. V príjemnej atmosfére sme sa pri káve porozprávali o jeho živote v Slnečniciach aj o tom, ako vníma lokálnu komunitu.

Čo pre vás znamená komunita?

Komunitný život nám podľa mňa pomáha v každodennom fungovaní. Pomáha nám vnímať spoločný priestor, stretávať sa, budovať si susedské vzťahy. Pomáha nám pomáhať si. Nemal som ešte možnosť pocítiť, aké to je byť súčasťou akejsi susedskej komunity, bývam tu pomerne krátko. No verím, že v Slnečniciach sa mi to podarí. Inšpirovať by sme sa mohli krajinami severnej a západnej Európy, kde sa komunitné bývanie už považuje za štandard.

Prečo ste si vybrali na život práve Slnečnice?

Vyrastal som v mestskej časti Rusovce, čoby kameňom dohodil do Slnečníc (úsmev). Táto oblasť mi teda veľmi vyhovuje – či už na bývanie, alebo na rekreáciu. V tesnej blízkosti sú lesy, hrádza na športovanie a veľmi dobré je aj spojenie s centrom mesta. Priznám sa, že mám veľké očakávania aj od plánovanej električkovej trate, ktorá bude mať konečnú zástavku práve v blízkosti Slnečníc.

„Prekvapilo ma, čo všetko sa v Slnečniciach a v okolí ešte chystá. Slnečnice majú potenciál byť plnohodnotnou funkčnou mestskou štvrťou.“

Čím vás táto lokalita najviac zaujala a čím vás najviac prekvapila?

Zaujala ma dostupnosťou k všetkým dôležitým dopravným ťahom, službám, prírode. Vzhľadom na to, že máme v domácnosti aj psy, hodnotím veľmi pozitívne aj novootvorený výbeh pre psy. V prípade dlhších prechádzok sú veľmi blízko polia, lesy či jazero v Rusovciach. Prekvapilo ma, čo všetko sa v Slnečniciach a v okolí ešte chystá. Slnečnice majú potenciál byť plnohodnotnou funkčnou mestskou štvrťou.

Ak by ste chceli inšpirovať ostatných, aby sa začali venovať podobnej činnosti v rámci komunity, čo by ste im poradili?

Každý by mal sám za seba zhodnotiť, v čom sa cíti komfortne a do akej miery sa chce do komunity zapájať. Niekto má vzťah k pestovaniu rastlín, môže sa angažovať v budovaní komunitných záhrad. Iný človek sa chopí organizácie komunitných večierkov, prostredníctvom ktorých sa obyvatelia môžu lepšie spoznať a budovať si susedské vzťahy alebo stretnúť sa pri dobrom jedle. Slnečnice piknik fest je dobrým príkladom. Psičkári sa môžu snažiť o zlepšenie podmienok pre psy, či už ide o ich „venčenie“ alebo pohyb. Stačí sa chopiť iniciatívy a urobiť to, čo si myslíme, že je pre komunitný život dôležité.

Viac o Michalovi a jeho varení nájdete na Instagrame.