Zelené riešenia v Slnečniciach

Dobrá štvrť je taká, v ktorej sa cítite príjemne a radi v jej uliciach trávite čas. Od začiatku budovania Slnečníc si preto dávame záležať na tom, aby bola štvrť bohatá na zelené prvky, ktoré tu už desať rokov postupne osádzame.

Publikované

Mesto a príroda by mali vždy fungovať ruka v ruke. Tak sme sa na rozvoj Slnečníc pozerali pred desiatimi rokmi a tak sa naň pozeráme aj dnes, v polovici ich budovania. Aby štvrť dobre fungovala, nesmú byť trávniky, záhrady a fontány iba kompenzáciou budov – práve naopak. V dobrej štvrti budovy a príroda žijú v jednom priestore a spolu tvoria mesto.

Aby sme túto symbiózu docielili, spolupracujeme s krajinnými architektmi a pri každom ďalšom kroku, každej novej etape sa pozeráme na to, ako spraviť život v Slnečniciach príjemným, útulným a ekologickým. Poďte sa s nami pozrieť na zelené riešenia, vďaka ktorým sa aj v horúce či veterné dni cítite v štvrti dobre a ktoré jej obyvateľom a návštevníkom prinášajú pestrú paletu príležitostí na trávenie voľného času.

Postav dom, zasaď strom

Azda najobľúbenejším zeleným miestom v Slnečniciach je multifunkčný park v zóne Viladomy, ktorý si obyvatelia aj verejnosť užívajú od uplynulého leta. Spolu s bezprostredným okolím prináša pestrú druhovú skladbu stromov, športoviská, ihriská, výbeh pre psy či komunitný gril s posedením. Park má rozlohu 9000 metrov štvorcových a je zasadený medzi už zrealizované a rozostavané bytovky. Prístup k nemu je jednoduchý a jednou z jeho hlavných úloh okrem zlepšenia životného prostredia v lokalite je aj poskytovanie priestoru na komunitné aktivity a budovanie susedských vzťahov.

Vnútrobloky zdobí rozmanitá výsadba rôznych lokálnych druhov drevín, krov aj kvetín, aby slúžili ako pastva nielen pre naše oči, ale aj pre prospešné druhy hmyzu.

K všetkým obytným budovám prislúchajú zatrávnené vnútrobloky, teda dvory s priestorom na detské ihriská a preliezačky, komunitné posedenia so stolmi či lavičky v tieni stromov. Vnútrobloky zdobí rozmanitá výsadba rôznych lokálnych druhov drevín, krov aj kvetín, aby slúžili ako pastva nielen pre naše oči, ale aj pre prospešné druhy hmyzu. Zaujímavosťou je, že niektoré vnútrobloky sú vlastne zelenými strechami garážových domov, ktoré sa nachádzajú pod úrovňou zeme. Vďaka tomu je naplno využitý potenciál lokality, ktorá zároveň poskytuje dostatok parkovacích miest, no nezaostáva ani v objeme príjemných prírodných scenérií.

V lokalite Slnečníc dnes už nájdete aj viac než tisíc stromov, ktoré zabezpečujú dostatok kyslíka a príjemný chládok v lete. Niektoré nám už pekne podrástli, iné sa pomaly ťahajú k oblakom a sú čoraz košatejšie. Pýchou zóny Mesto je jednoznačne platanová aleja. Bulvár v zóne lemuje dvojrad platanov, ktoré už o pár rokov budú tvoriť hustú aleju s bohatými korunami. Tie prirodzene ochladia nielen chodníky, ale aj rozpálený povrch vozovky a zároveň poslúžia na efektívnejšie zadržiavanie vlhkosti v lokalite.

Voda aj slnko: ako z nich vyťažiť maximum

Pre maximálnu energetickú úsporu sme na strechy budov nainštalovali solárne kolektory, ktoré slúžia na ekologický ohrev teplej úžitkovej vody. Kolektorom pri ohreve vody aj pri vykurovaní pomáhajú ekologické plynové kondenzačné kotly, ktoré sú umiestnené v kotolniach a v kombinácii s odovzdávacími stanicami tepla vykurujú všetky priestory v Slnečniciach.

Pri prechádzke Slnečnicami si môžeme všimnúť aj nenápadné poklopy umiestnené sporadicky na trávnatých plochách. Sú to studne, ktoré primárne napájajú úžitkový vodovod v území, slúžia na zavlažovanie a využívame vďaka nim priamo z územia vodu, ktorá následne spätne vsakuje cez vsakovacie systémy. Dažďová voda zo striech a spevnených plôch sa cez vsakovacie koše spätne odvádza do podzemia a vďaka tomu ostáva v lokalite.

Prirodzenej cirkulácii vody v lokálnom meradle výrazne pomáha aj dažďová záhrada. Je to jama so špeciálne upraveným dnom, ktoré zaručuje požadovaný stupeň a rýchlosť vsiakavosti. Vďaka týmto vlastnostiam zostane dažďová voda v štvrti a jej postupné odparovanie ochráni vzduch v Slnečniciach pred vyschnutím aj počas horúcejších dní.

Dažďová voda zostáva v štvrti a jej postupné odparovanie ochráni vzduch v Slnečniciach pred vyschnutím aj počas horúcejších dní.

Fontána, ktorú obľubujú najmä deti a nájdeme ju pri reštaurácii v zóne Viladomy, má takisto priaznivý vplyv na mikroklímu prostredia. V horúcich letných dňoch ochladzuje a zvlhčuje vzduch vo svojom bezprostrednom okolí.

Nielen k fontáne, ale aj do iných častí Slnečníc sa každý dostane pohodlne a bezpečne na bicykli. Poslúži na to cyklotrasa, ktorá sa postupne buduje pozdĺž celého územia Slnečníc. V budúcnosti povedie popri električke až do centra mesta, no už dnes sa z nej dá bočnými uličkami šikovne dostať na neďalekú hrádzu, k Rusovskému jazeru či do starej Petržalky.

Aj v prípade, že človek nevlastní bicykel, môže sa po Slnečniciach voziť ekologicky a pohodlne. Elektrokolobežky Bolt sú zdieľaným dopravným prostriedkom a umožňujú obyvateľom efektívne sa prepravovať po celej lokalite bez potreby auta. Keď však predsa potrebujú auto, odviezť sa môžu zdieľaným elektromobilom Carshare FlexiBee.

Pre majiteľov elektromobilov sú navyše pripravené nabíjacie stanice v obidvoch zónach Slnečníc. Každá nabíjacia stanica umožňuje nezávisle nabíjať dva elektromobily, čiže na piatich staniciach sa naraz môže nabíjať 10 áut. Sieť nabíjacích staníc plánujeme rozšíriť, pretože veríme, že elektrické autá budú čoraz rozšírenejšie aj medzi Slnečničanmi a ich návštevami.

Pre ekológiu štvrtí je v neposlednom rade dôležité aj spracovanie odpadu. S tým pomáhajú polopodzemné kontajnery, teda odpadové nádoby zakopané čiastočne pod zem, vďaka čomu sa zníži zápach aj frekvencia vývozu odpadu. Veľmi sa tešíme, že v štvrti z iniciatívy samotných obyvateľov pribudol aj Oleobox. Tento kontajner určený na zber použitého oleja slúži každému, kto chce prispieť k lepšiemu stavu našej planéty. Vždy sme radi, keď môžeme podporiť správnu likvidáciu odpadu – každý záujemca o využitie Oleoboxu preto môže požiadať o bezplatné poskytnutie špeciálnej nádoby na zber oleja z domácnosti.

Čo nás čaká v blízkej budúcnosti

Slnečnice sú dnes v polovici svojho rozvoja – to znamená, že k spomenutým riešeniam ešte pribudne mnoho ďalších, ktoré spríjemnia život súčasným aj novým obyvateľom. Najočakávanejším z nich je park v zóne Mesto s plánovanou rozlohou 15 000 m2. Ten vhodne doplní sieť vnútroblokov a vďaka hustej vegetácii bude slúžiť ako chladnejšie útočisko počas horúcich letných dní.

Slnečnice sú dnes v polovici svojho rozvoja – to znamená, že k spomenutým riešeniam ešte pribudne mnoho ďalších, ktoré spríjemnia život súčasným aj novým obyvateľom.

Chystáme aj vetrolam tvorený dvojradom topoľov. Tie vďaka svojej polohe vytvoria zelenú bariéru, ktorá oddelí Viladomy od ochranného pásma lesa na severe. Výsledkom bude príjemnejšie trávenie času aj počas veternejších dní.

V pláne máme aj bylinkové záhrady tvorené vyvýšenými záhonmi, ktoré obyvateľom poslúžia na výsadbu byliniek či drobnej zeleniny. Niekoľko prvých lastovičiek už je pripravených a obyvatelia si postupne zvykajú na možnosť vysadiť si vlastné rastlinky do záhonov, aj keď bývajú v bytovkách.

So zeleňou v Slnečniciach teda nekončíme – práve naopak. Ešte sme sa len rozbehli a veríme, že či už ide o ekologické technológie alebo miesta, kde si ľudia v štvrti môžu oddýchnuť či zašportovať, prinesú vyšší a lepší komfort bývania nielen do Slnečníc, ale aj do celej Bratislavy. Napokon, to je myšlienkou Slnečníc od ich prvopočiatku.