Anketa s obyvateľmi: Obľúbené miesta v štvrti

Fontána, ihriská, les a dostupnosť jazier. Obyvatelia Slnečníc sa do prírody poľahky dostanú aj pešo. Opýtali sme sa, aké sú ich obľúbené miesta a kde radi trávia čas.  

Publikované

Obzvlášť v dnešnej dobe, ktorá prinútila viacerých ľudí a niekedy aj celé rodiny ostať dlhodobo doma, je dostupnosť prírody a možností na šport a relax na nezaplatenie. Opýtali sme sa obyvateľov Slnečníc, kam radi chodia relaxovať, ktoré športové možnosti najčastejšie využívajú a či sa musia spoliehať na auto alebo sa na svoje obľúbené miesta v Slnečniciach a v okolí dopravia aj pešo, na bicykli či iným spôsobom.

Ktoré sú vaše obľúbené zákutia Slnečníc, kam sa chodíte prechádzať a relaxovať?

Pavol: Bývame vo Viladomoch, čiže vyhľadávame primárne les a priľahlé ihrisko. Radi trávime čas pred fontánou pri reštaurácii Peters či na novovytvorených plochách smerom k UNIQ-u. So susedmi plánujeme otestovať nové grily, ktoré nám tam nainštalovali, už sa na to teším!

Tomáš: Tým, že bývame už pomerne dlho vo Viladomoch, poznáme okolie dosť dobre. Máme už kopu známych spomedzi susedov. Radi trávime čas v reštaurácii Peters a na ihrisku pred reštauráciou. Moja dcéra veľmi obľubuje ihrisko pri lesíku, kde je aj pieskovisko.

Janka: Naše najobľúbenejšie zákutia Slnečníc sú pri fontáne, kam sa chodíme s deťmi schladiť počas horúceho leta. Taktiež veľmi obľubujeme foodcourt Trch.

Kristína: V lokalite nám veľmi vyhovujú detské ihriská, lesík a blízka dostupnosť hrádze. Najmä v lete sa tu človek naozaj nenudí.

Jakub: Sme veľmi radi, že máme k dispozícii kúsok prírody napriek tomu, že sme v meste. Naše cesty vedú najmä do lesa za rodinnými domami, chodíme sa prechádzať popri poli, k hrádzi a trávime čas aj pri fontáne pred Peters.

Ktoré typy športového vyžitia pre vás osobne ponúka táto štvrť?

Pavol: Oceňujem hlavne novootvorené workoutové ihrisko vo Viladomoch. Skvelé sú aj futbalové ihriská. Celý areál Viladomov je jeden veľký vnútroblok, kde sa decká môžu bezpečne bicyklovať, čo je super. Nie všade je táto možnosť a mnohí rodičia to oceňujú.

Tomáš: Osobne chodievam s obľubou behávať. Mám už v Slnečniciach a na okolí zopár trás, ktoré dobre poznám a veľmi rád ich behávam. Chodievam najmä na hrádzu, okolo Draždiaka a do okolitého lesa. Je fajn, že môžem vybehnúť priamo z domu, za športom nemusím nikam jazdiť.

Janka: Táto štvrť mi ponúka mnoho športového vyžitia – od fitnescentra po nové vonkajšie workoutové ihriská. Takisto veľmi oceňujeme blízkosť hrádze a Rusovského jazera, najmä v lete je to výborná lokalita na trávenie času pri vode.

Kristína: Pre mňa Slnečnice poskytujú výborný východiskový bod na cyklistiku, ale aj in-line na hrádzi, beh po okolí, indoorové cvičenia vo fitnescentre alebo plávanie v okolitých jazerách. Páči sa mi, že je tu toľko možností.

Jakub: Myslím, že každý sused si tu nájde to svoje. Bez problémov sa dá venovať behu, posilňovaniu na vonkajších ihriskách aj vo fitnescentre, cyklistike či nordic walkingu. Ja mám rád aj basketbal a vďaka novému ihrisku si môžem ísť kedykoľvek zahrať alebo len tak zahádzať na kôš.

„Celý areál Viladomov je jeden veľký vnútroblok, kde sa decká môžu bezpečne bicyklovať, čo je super. Nie všade je táto možnosť a mnohí rodičia to oceňujú.“

Kam v okolí Slnečníc chodíte najradšej a ako rýchlo sa tam dokážete dostať? Chodievate tam autom, na bicykli alebo iným spôsobom?

Pavol: Jednoznačne hrádza. Som amatérsky bežec a veľmi si užívam, že môžem priamo z hrádze vyštartovať ktorýmkoľvek smerom a nemusím sa obávať áut. Keďže mám malé deti, je to miesto, odkiaľ vyrážame na výlety do širšieho okolia. Výborná je blízkosť Rusovských jazier či Draždiaka, kde sa dá plávať. Na samotnej hrádzi sú občas aj atrakcie, ako skákací hrad, čo ocenia deti. S deťmi trávime najviac času v priľahlom lesíku a na ihriskách, ktorých je v Slnečniciach naozaj veľa. Dobrá je aj jarovská bažantnica či strelnica, ktorá je pár stoviek metrov za Viladomami a dá sa tam opekať.

Tomáš: Radi chodievame na Draždiak, prípadne do zóny Mesto. Klasicky buď peši, autom, alebo kolobežkou. Kolobežky nás pred rokom s manželkou začali pomerne dosť baviť, tak sme si jednu kúpili aj domov.

Janka: Najradšej chodíme k Draždiaku, ako aj do starej Petržalky, kam chodíme výlučne na bicykli. Mestskú dopravu využívame na cesty do centra, pretože spojenie je veľmi dobré.

Kristína: Všade chodíme na bicykli, kolobežke alebo peši – do 10 minút sa človek dostane všade dookola, čo je výborné. Konkrétnu najobľúbenejšiu oblasť nemám, pretože celé Slnečnice sú pre mňa číslo 1. :)

Jakub: V okolí sú skvelé Rusovské a Čunovské jazerá, kam chodíme na bicykli. K Rusovskému jazeru je to zhruba 10 minút, do Čunova približne 20 minút. Keď bude cesta dole otvorená, bude to odhadom ešte o 5 minút menej.