V čom spočíva úspech legendárnych Petržalských langošov?

Vyspovedali sme majiteľa Tomáša Hortenského, ktorý presťahoval svoju prevádzku do našej štvrte. Tá ho zaujala vďaka širokým možnostiam a jeho vidine budúcnosti, ktorú si tu dokáže predstaviť.

Publikované

Presun z ikonického stánku na Námestí hraničiarov do Slnečníc vo výsledku hodnotia aj samotní zákazníci ako zmenu k lepšiemu. Ak ešte neviete, akú kombináciu pri objednávaní zvoliť, nechajte si pri objednávaní poradiť priamo od Tomáša, vďaka ktorému pozná Petržalské langoše (nielen) celá Bratislava

Petržalské langoše, ako ikonu bratislavského gastra, pravdepodobne netreba nejako zvlášť predstavovať. Ak by však existoval niekto, kto o tebe ešte nepočul, ako by si mu predstavil svoju prevádzku?

Petržalské langoše majú svoje čaro a atmosféru, ktorú asi treba vyskúšať. Kedysi nenápadný stánok na križovatke v Petržalke, ktorý človek väčšinou zaregistroval, až keď išiel okolo a nešlo mu do hlavy, či znova fičí Tuzex, predávajú lístky na koncert alebo načo čaká ten dlhý rad ľudí. Búdka, v ktorej som sa vždy snažil o to, aby zákazníci odchádzali nielen dobre najedení, ale aj veselší, i keď mali predtým deň blbec. Miesto, kde heslo „náš zákazník – náš pán“ neplatí, lebo by kopec ľudí nedostalo langoš, aký ozaj chcú – dopýtavame sa, ponúkame možnosti ako šité na zákazníka a z pôvodnej objednávky „jeden so syrom“ je zrazu „langoš s cesnakom, cheddarom, smotanou aj kečupom na polovicu a jarnou cibuľkou.“ A toto všetko ostáva aj v Slnečniciach. Náš prístup, priority a dúfame, že aj atmosféra – kvôli nej sme si kus stánku preniesli aj sem, a to doslova.

Inak nás vidím ako langošáreň, ktorá sa snaží každý deň robiť veci najlepšie, ako vie. Tak ako mnohí iní. 

Dlhé roky bol domovom Petržalských langošov plechový stánok na Námestí hraničiarov. Prečo si sa rozhodol presťahovať práve do Slnečníc? 

Globálne otepľovanie. Ale nie... Dostal som sa do bodu, keď bolo evidentné, že priestor opustím, pretože všetky okolnosti boli pre mňa neakceptovateľné. Slnečnice boli spočiatku síce jednou z možností, ale cenovo iná galaxia pre langošára. Hodnotu pre mňa mala predstava budúcnosti Slnečníc a okolitý priestor, ktorý by som nedokázal zabezpečiť na žiadnom inom mieste. Finálnym rozhodnutím bola komunikácia zo strany Slnečníc, ktorá mi ukázala, že môžeme existovať bez manierov z 90. rokov. 

Suši, rezeň aj quesadilla: kde sa v Slnečniciach môžete dobre najesť (+recepty)

Suši, rezeň aj quesadilla: kde sa v Slnečniciach môžete dobre najesť (+recepty)

V dobrej štvrti sa musí dať dobre najesť. Oslovili sme tri z vyše desiatky reštaurácií a bistier v Slnečniciach, aby sa s nami podelili o obľúbené recepty na jedlá, ktoré môžete vyskúšať aj doma, a prezradili nám viac o svojom pôsobení v štvrti.

Čítať viac

Väčší priestor = väčšie možnosti. Máš nejaké veľké langošové plány do budúcna? 

Všetky plány boli skôr krízového charakteru a tie sme zahodili tretí deň po otvorení. Hlavne som do priestoru čerstvo zamilovaný, takže chcem počkať mesiac-dva a užívať si ovzdušie a blízkosť zákazníkov, to mi totiž učarovalo najviac. Takže neskôr...

Ak by si mal opísať ideálny langoš podľa tvojej chuti, aký by bol? Od cesta po konzistenciu až po topping/-y.

V prvom rade – cesnak je základ. Ideálna zostava je naša brutalita (cesnak, cheddar, takko mayo, piri-piri omáčka, slaninka, jarná cibuľka), ktorú sme, paradoxne, vymysleli práve s našimi zákazníkmi. Čo sa týka cesta, náš langoš by mal byť na okrajoch nadýchaný a v strede tenký, lebo takéto naložené langoše majú svoj špecifický štýl jedenia a tenký stred je preto skrátka nevyhnutný.

Máš jeden spôsob prípravy langoša alebo sa necháš ovplyvniť preferenciami zákazníka a pripravíš mu ho podľa jeho predstáv? Predsa len aj taký langoš dokáže rozdeliť ľudí hneď na niekoľko skupín. Niekto chce chrumkavý, iný ako obláčik, stred musí byť tenký... 

Samozrejme – ak povedia dopredu, ako to majú radi, tak sa s tým vieme popasovať. Mäkký, chrumkavý, tvrdý, úplne čipsový... Dokonca aj nepotrieť ho cesnakom, aj keď nás to traumatizuje, dokážeme. Niektorým zákazníkom, ktorí sa snažia byť veľmi fit, no neodolajú, langoš aj na želanie pretrieme servítkou, nech od nás odchádzajú s dobrým pocitom, že si nedali až také mastné jedlo. Všetko zvládneme. Teda všetko okrem jedinej veci – stred u nás nikdy nebude rovnako hrubý ako okraje a s tým jednoducho musíte počítať, keď k nám idete. Jednak je to tak kvôli nášmu cestu, navyše je to pre naše langoše už celkovo charakteristické. Čiže ak niekto túži po hrubých langošoch, na aké je zvyknutý z domu, treba hľadať inde. 

A teraz, aká bola najprekvapivejšia, možno najbizarnejšia požiadavka od zákazníka?

Langoš bez cesnaku. Takto, po toľkých rokoch ťažko vybrať jednu – každý deň pribúdajú nové a nové klenoty. Šunka, syr, kukurica a rozrezať na 8 častí už sme tiež počuli viackrát.

Stáva sa ti často, že k tebe chodia aj cudzinci? Ľudia z koľkých krajín už mali tú česť ochutnať petržalský langoš?

Na starej adrese ich bolo z viac ako 70 krajín. V srdci Petržalky to teda stálo za zapisovanie na našu legendárnu tabuľu a vždy, keď prišiel niekto zo zahraničia, otázka „Odkiaľ ste k nám prišli na langoš?“ jednoducho nesmela chýbať. Ku koncu sa už stávalo, že sme mnohých sklamali tým, že sa nádejali, ako ich zapíšeme, no ich krajinu sme už na tabuli mali, keďže neboli prví. A to nevravím len o Rakúsku či okolitých krajinách – našiel sa tam aj Egypt, Bangladéš či dokonca Havaj!

Ako vyzerala tvoja cesta k receptu, ktorý dokázal preraziť z malého stánku v Petržalke do sveta? 

Cesta k cestu bola zložitá. Prechodom do konštantných teplotných podmienok sa príprava výrazne zjednodušila a jeho kvalita je trvácna, takže sme sa aj samotným presťahovaním jednoznačne zlepšili. Zaujímavosťou je, že vždy pri recepte záležalo, aké je vonku počasie – to totiž ovplyvňovalo aj návštevnosť a tá zas to, ako urobiť cesto, keď je napríklad menej zákazníkov počas dňa. 

Plánuješ aj nejaké novinky? Napríklad, nahradiť žemle v burgri langošmi? Láka ťa aj takáto alebo podobná exotika?

Niektorí si už takto langoš dokonca objednávajú: „Prosím si brutalitu a na to mi hoďte jeden čistý langoš, nech je to taký burger.“ Za tie roky sme už skúšali veľa špecialít, no nie všetky sa uchytili. Momentálne som skôr za to, že vytiahnem kombinácie, ktoré si dávame s personálom, prípadne langoše, ktoré si nakombinovali ľudia a my sme si povedali, že to môže byť super. Napríklad kombinácia bryndze a omáčky piri-piri prekvapivo ozaj stojí za to. Nerád kopírujem, tak snáď sa podarí niečo vymyslieť...

Ako vnímajú ľudia presun svojich obľúbených langošov? Máš už prvé ohlasy od Slnečničanov či stálych zákazníkov už z čias Námestia hraničiarov?

Naši starí verní zákazníci, ktorí nás už prišli pozrieť do nového, hneď pochopili, že je to zmena k násobne lepšiemu. Zväčša povedali, že budú chodiť naďalej a majú nás radi rovnako, ako aj my ich. Na druhú stranu musím povedať, že som zachytil, a to hlavne na sociálnych sieťach, aj vyjadrenia niektorých o tom, že už k nám neprídu, lebo to je pre nich ďaleko. Ja však verím, že aspoň raz nám v nových priestoroch šancu dajú. A čo sa týka Slnečničanov, myslím si, že tí sa z novej prevádzky tešili. Teda okrem tých, ktorí sa boja, že neodolajú a prídu si k nám zvýšiť hladinu cholesterolu viackrát za týždeň.

Pekár Belan: Ľudské ruky sú lepšie ako stroje, majú cit

Pekár Belan: Ľudské ruky sú lepšie ako stroje, majú cit

Zážitok z čerstvého pečiva z malej rodinnej pekárne si užijete aj v Slnečniciach. Čo všetko zahŕňa príprava tradičného chleba, prečo je na pulte v každom čase iný druh pečiva a ako spoznať kvalitný chlieb, nám prezradil Michal Belan, manažér čerstvo otvorenej predajne v Slnečnice Markete.

Čítať viac

Petržalské langoše

Sú známe už od roku 2013, keď majiteľ Tomáš postupne vybudoval jeden z najpopulárnejších stánkov s langošmi. Tento rok sa rozhodli pre veľkú zmenu. Svoj stánok nechávajú za sebou a sťahujú sa k nám do Slnečnice Marketu. Ich motto je „vždy čerstvé“ a toho sa pri svojej práci naozaj držia. V ich ponuke nájdete klasiky v podobe langoša so smotanou alebo kečupom, ale aj langoše s trochu viac netypickými omáčkami a prílohami. Neodmysliteľnou súčasťou langošov je cesnak a syr, a keďže si v Petržalských langošoch dávajú záležať na kvalite surovín, na langoše strúhajú syry, ktoré neobsahujú olej. V ich ponuke už nájdete aj langoše bez laktózy a vegánsky syr.

Príďte sa aj vy presvedčiť o tom, aké sú Petržalské langoše dobré, a nájdite si svoj obľúbený.