Suši, rezeň aj quesadilla: kde sa v Slnečniciach môžete dobre najesť (+recepty)

V dobrej štvrti sa musí dať dobre najesť. Oslovili sme tri z vyše desiatky reštaurácií a bistier v Slnečniciach, aby sa s nami podelili o obľúbené recepty na jedlá, ktoré môžete vyskúšať aj doma, a prezradili nám viac o svojom pôsobení v štvrti.

Publikované

K mestskému životu neodmysliteľne patria aj pestré možnosti stravovania. V Slnečniciach preto už dnes nájdete bezmála 15 reštaurácií, bistier a ďalších gastroprevádzok – či už v Markete, alebo priamo v uliciach štvrte.

Tri z nich sme oslovili, aby sa s nami podelili o obľúbené recepty zo svojich kuchýň. Ázijské bistro EDO-KIN, slovenská kuchyňa U Gazdu a mexické chute od Los Capolitos vybrali svoj obľúbený recept a povedali nám viac o tom, ako sa im funguje a podniká v Slnečniciach.

Najobľúbenejšie suši

EDO-KIN o sebe radi hovoria, že do Bratislavy priniesli autentickú chuť Japonska. V ich bistre v Slnečniciach môžete vyskúšať všetky ich obľúbené jedlá, napríklad aj výborné suši, ktoré si podľa ich receptu pripravíte aj doma.

Vybrali ste recept na suši. Prečo práve toto jedlo?

Suši bolo prvým hlavným produktom firmy EDO-KIN. Išlo o takzvaný spúšťač, kým sme sa rozhodli ísť cestou viacerých chutí Ázie a robiť aj rozmanitejšie a teplé jedlá. Momentálne vieme v Slnečniciach svojim zákazníkom rýchlo dopriať čerstvé suši v podobe viacerých druhov suši balíkov. Pre recept na suši sme sa rozhodli aj preto, že našich zákazníkov môže zaujímať, ako sa takýto pokrm pripravuje.

Aký koncept je EDO-KIN? Ako vznikol nápad prísť s ním na Slovensko?

Nikdy sme nemali vysnívané, že by sme chceli mať vlastnú reštauráciu. Lákalo nás podnikanie a v gastre sme videli dieru na slovenskom trhu. Vtedy bolo suši len v luxusných podnikoch alebo, naopak, malo podľa nás nižšiu kvalitu. Chýbal stred, dobrá kvalita za rozumnú cenu.

V tom čase sa otváralo nákupné centrum Cubicon. Poznali sme majiteľa, dostali sme výhodnú ponuku a odvtedy sa zákazníkom snažíme priniesť chutné jedlo za rozumnú cenu. Vo väčšine prevádzok máme otvorené kuchyne, takže zákazníci vidia prácu našich suši majstrov alebo kuchárov priamo na mieste a v akcii. Chceme takto zároveň dokázať, že sa nebojíme ukázať, aké suroviny používame.

Prečo ste sa rozhodli aj pre Slnečnice?

Sympatické nám bolo miesto a koncept Slnečnice Marketu. Chceli sme obyvateľom Slnečníc priniesť rýchle a chutné jedlo – či už sa rozhodnú konzumovať naše jedlo na mieste, alebo si ho želajú zabaliť, snažíme sa ho pripraviť do 10 minút čerstvé. Páči sa nám, že je tu výborný prístup s jednoduchým parkovaním a zákazníci si môžu naše jedlo vychutnať počas leta na príjemnej slnečnej terase.

Recept na futomaki lososa, najpopulárnejšie suši od EDO-KIN-u

Čo budete potrebovať:

50 ml ryžového octu
50 g cukru
10 g soli
500 g  suši ryže
1000 ml vody
1 ks japonskej majonézy
1 ks syra Philadelphia
200 g lososa
1 ks uhorky
1 ks avokáda
50 g pažítky
5 ks inari
10 ks riasy nori
100 g nakladaného zázvoru
30 g wasabi prášku
suši rohož
potravinársku fóliu

Postup:

Pripravíme si suši ocot na ochutenie ryže v pomere ocot, cukor, soľ 5 : 5 : 1. Zmes miešame, kým nie je číra. Ryžu treba pred varením niekoľkokrát premyť v studenej vode, pokiaľ voda z ryže prestane byť zakalená. Následne ryžu uvaríme vo vode v pomere 1 : 2. Ešte teplú uvarenú ryžu preložíme do väčšej nádoby, pridáme suši ocot a pravidelne premiešavame, kým ryža nevychladne na izbovú teplotu. Vtedy je ryža pripravená na výrobu suši.

Medzitým si nachystáme lososa a zeleninu. Lososa zbavíme kože, z filety si nakrájame 10 tenkých plátkov na nigiri a zvyšok sa môže nakrájať na pásiky, ktoré sa použijú do roliek. Uhorku, z ktorej sa nepoužíva stred, avokádo, pažítku a inari nakrájame na tenké plátky na maximálnu dĺžku riasy (v EDO-KIN-e krájame rolky na 12 ks, preto používame dlhšiu časť riasy na nanášanie ryže). Wasabi prášok zmiešame v pomere 1 : 1 s vodou. Suši rohož obalíme potravinárskou fóliou, aby sa suroviny neprilepili o rohož.

Futomaki losos je rolka s riasou zvonku a s viacerými surovinami. Riasu si položíme dlhšou stranou smerom k sebe a drsnou stranou hore. Nanesieme vrstvu ryže, pričom vynecháme pás 3 cm vo vrchnej časti. Philadelphiu a japonskú majonézu rozotrieme vodorovne pozdĺž celej ryže. Na to poukladáme lososa, avokádo a uhorku. Pomocou rohože spravíme rolku, pričom vynechanú časť riasy jemne navlhčíme vodou a prilepíme na riasu z vonkajšej strany rolky. Rolku nakrájame na 12 rovnakých častí.

Okrem futomaki lososa sú obľúbené aj rolky uramaki avokádo, hosomaki uhorka a nigiri losos. Všetky suši sa môžu zdobiť rôznymi omáčkami (sweet chilli, unagi a podobne), kaviárom alebo klíčkami. K suši sa bežne podáva sójová omáčka zmiešaná s wasabi, do ktorej sa suši namáča pred konzumáciou. Nakladaný zázvor slúži na neutralizáciu chutí medzi jednotlivými druhmi suši.

Po dvoch rokoch sa vracia benefičná pop-up večera Michala Kordoša

Po dvoch rokoch sa vracia benefičná pop-up večera Michala Kordoša

Dobročinnosť a výborné jedlo sú skvelá kombinácia. Kto sa chce presvedčiť na vlastné chuťové bunky, môže sa zapojiť do súťaže o dva lístky na benefičnú pop-up večeru Michala Kordoša, talentovaného kuchára a aktívneho obyvateľa Slnečníc.

Čítať viac

Stará dobrá klasika

Na Slovensku sa miešajú viaceré kuchyne spoza našich hraníc. Česká, maďarská, ale aj rakúska kuchyňa do našich životov patria už dlhé roky. U Gazdu sa rozhodli, že tento chutný koncept v čerstvej podobe budú ponúkať aj ľuďom v Slnečniciach.

Aký typ stravovania prináša U Gazdu?

Koncept U Gazdu vznikol preto, že zo slovenských podnikov a reštaurácií vypadla štruktúra slovenskej, maďarskej, rakúskej a českej kuchyne. Chceli sme vrátiť domácu stravu do našich končín a povedomia ľudí, pretože doba je uponáhľaná a nie každý doma stíha a chce variť. Preto sme sa zhodli, že táto kuchyňa sa jednoducho hodí.

Nájdete u nás klasické domáce jedlá, ako segedín, maďarský guláš, rezne, najobľúbenejšie sú bryndzové halušky. Máme len lokálnych dodávateľov zo Slovenska, či už hovoríme o bryndzi, alebo o mäse.

Prečo ste si vybrali Slnečnice?

Do Slnečníc sme sa chodievali najesť a zistili sme, že tam nie je žiadna slovenská kuchyňa. Nebol tam nikto, kto by ponúkal klasickú domácu stravu, či už v rámci denných menu, alebo mimo obedovej pauzy. Rozhodli sme sa preto, že chceme aj tu ukázať, že sa dá variť čerstvo, chutne a za rozumnú cenu. 

Okrem toho majú Slnečnice dobrú polohu, rýchlo sa sem dostanete z alebo odtiaľto do mesta a, samozrejme, aj do iných častí Petržalky. V okolí sa nachádza veľa firiem a veľa obyvateľov. Je to také srdce, kam sa chodia ľudia najesť.V Slnečniciach sme už štyri roky a páči sa nám tam. Ide o našu prvú prevádzku, začínali sme tu a je to pre nás srdcová záležitosť – chceme tu aj zostať. Ľudia sa k nám pravidelne vracajú, mnoho zákazníkov už poznáme, oni poznajú nás. Máme aj vytvorené kamarátske vzťahy. Sme spokojní, ľudia sú dobrí.

Aký recept ste vybrali a prečo?

Vybrali sme černohor, pretože si myslíme, že ho ľudia doma veľmi nerobia a z našich kuchýň sa vytráca. Možno už ani nevedia, ako ho pripraviť. Halušky všetci poznajú, tak sme sa rozhodli takto. Je to jedlo našich mám, ktoré varili z toho, čo doma našli. Pre kuchára je to veľmi jednoduchý recept, ale všeobecne je to stredne ťažká príprava. Zvládne to však aj začiatočník, nič sa pri ňom nedá pokaziť.

Recept na čiernohorský rezeň

Čo budete potrebovať:

500 g zemiakov 
1 pl soli
2 pl majoránky 
4 strúčiky cesnaku 
150 g hladkej múky 
3 ks vajec 
0,5 čl mletého čierneho korenia 
500 g bravčového karé

Zemiaky očistíme a nastrúhame. Postupne pridávame ostatné suroviny, aby vzniklo husté cesto. Bravčové karé nakrájame na plátky a odblaníme. Mäso naklepeme, jemne osolíme a obalíme v hladkej múke. Potom ho ponoríme do cesta a vyprážame na horúcom oleji dozlatista. Posypeme strúhaným syrom a prajeme dobrú chuť.

Mexické jedlo má veľa fanúšikov aj na Slovensku

Medzinárodná kuchyňa nie je dostatočne dobrá, ak v nej nie je aspoň jeden mexický zástupca. Jedlo, ktoré ponúka Los Capolitos, čerpá od mexických kuchárov a teraz si ho môžete skúsiť pripraviť aj vo svojej kuchyni.

Povedzte nám viac o jedle, ktoré ste vybrali.

Vybrali sme quesadillu, lebo je jedným z najobľúbenejších jedál našich zákazníkov. Základom je pšeničná tortilla, ktorá je zapečená s dvoma druhmi syrov. V mäsovej verzii s hovädzím, kuracím alebo dvoma druhmi bravčového a vo vegetariánskej verzii s fazuľami alebo s trhaným plodom chlebovníka.

Aký je príbeh Los Capolitos? 

Príbeh Los Capolitos sa začal v roku 2014 rodinným podnikom, ktorý založili dvaja bratia – Honza a Michal Kapolkovci. K inšpirácii im pomohla sestra Simča a jej manžel Scooter, ktorý ich v USA naučil veľa užitočných vecí a zoznámil s mexickými šéfkuchármi. Došlo im, že je to veľmi kvalitné a plnohodnotné jedlo, ktoré sa dá pripraviť za krátky čas.

Zároveň videli, že v ich okolí čoraz viac ľudí nad jedlom premýšľa a nechcú sa len bez zážitku zasýtiť. Zhodli sa preto, že práve mexická kuchyňa je na to ideálna. V roku 2014 otvorili prvú pobočku vo Frýdku-Místku, potom ďalšiu v Ostrave a teraz nájdete Los Capolitos v 11 rôznych mestách v ČR. Na Slovensku sme teda prvá pobočka. Je to koncept rýchleho, kvalitného a zdravého občerstvenia.

Komunitný život nám pomáha pomáhať si

Komunitný život nám pomáha pomáhať si

Spája ich jedna adresa – sú susedmi, ktorí si na svoj život vybrali Slnečnice. Spája ich však aj niečo iné – svojou činnosťou stmeľujú komunitu. 

Čítať viac

Prečo ste sa rozhodli prísť do Slnečníc?

Priestor na novú pobočku sme hľadali dosť dlho. Vôbec sme sa nechystali ísť do Petržalky, ale keď sme si šli pozrieť Slnečnice, zistili sme, že je to veľmi pekná časť Bratislavy, ktorá

ponúka ľuďom veľa možností. A verili sme, že ľudia zo Slnečníc ocenia náš koncept.Slnečnice sú krásne, nájdete tu všetko, čo potrebujete. Veľmi sa nám páčia.

Recept na quesadillu (6 porcií)

Čo budete potrebovať:

10 ks pšeničných tortíll 30 cm 
560 g celej pinto fazule 
250 g salsy mexicana 
220 g krájaných jalapeno nacho 
30 g  korenia fajita 
500 g kuracieho mäsa ideálne prsia
500 g syra ideálne čedar/gouda/ementál (nastrúhať a premiešať)
1 balenie kyslej smotany
1 ľadový šalát
prípadne avokádo, čerstvý koriander, limetky

Očistíme mäso a narežeme na ca 1 cm hrubé plátky. Marinujeme v zmesi korenia fajita s trochou oleja, prípadne s limetkovou šťavou. Necháme v chladničke odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Mäso potom opečieme na panvici nachrumkavo, necháme chvíľu odležať a nakrájame na kocky 1 × 1 cm.

Fazuľu prihrejeme v hrnci, scedíme jalapenos a nakrájame na kocky. Do polovice tortilly rozdelíme rovnomerne mäso, fazuľu, jalapenos a syr.

Tortillu preklopíme na polovicu a opekáme na suchej panvici, prípadne dáme zapiecť do rúry na 180° na približne 10 minút a v polovici pečenia otočíme. Na panvici tortillu takisto otočíme a zapekáme, pokiaľ nebude chrumkavá. Medzitým nakrájame šalát na tenké prúžky, pridať môžeme avokádo a koriander.

Po zapečení nakrájame na štyri trojuholníky a servírujeme s kyslou smotanou, salsou a šalátom. Dobrú chuť!