Ordinuje striedavo v Anglicku aj v Slnečniciach, kde otvára ambulanciu

Pôsobil napríklad v nemocnici West Suffolk Hospital Essex, alebo na univerzitnom pracovisku v Leicestri, ktoré sa špecializuje na urológiu. Renomovaný urológ a skvelý lekár Malek Chanawani otvoril urologickú ambulanciu v Slnečniciach.

Publikované:
Čas čítania: 6 min.

Príjemný interiér je iba doplnkovým bonusom. Lekár s mnohoročnou praxou v zahraničí, kde dodnes čiastočne stále pôsobí, venuje pacientom vo svojej ambulancii viac času, ako deklaruje tabuľková kvóta. Erudovanosť a špičkové technologické vybavenie sú zárukou, že uropacient  dostane v ambulancii v Slnečniciach tú najlepšiu starostlivosť.

Malek Chanawani

Dostali ste sa na štúdium medicíny na Slovensko ako zahraničný študent?

Vôbec nie, som rodák zo Slovenska, Trnavčan, moja mama je Slovenka. Od svojich štyroch rokov  do osemnástich som síce žil na Blízkom východe, v Sýrii, no štúdium medicíny som už absolvoval na Slovensku.

Urológia je pomerne neštandardná špecializácia. Prečo ste si ju vybrali?  

Ako študent medicíny som mal určité urologické problémy a istý čas som musel byť dispenzarizovaný na urologickej ambulancii. Počas tohto obdobia som si vybudoval nadštandardný vzťah k tejto špecializácii. Preto som sa po ukončení štúdia na bratislavskej lekárskej fakulte rozhodol prihlásiť na pozíciu na ružinovskej urológii a bol som úspešný.

Potom ste však hľadali príležitosť na ďalšie skúsenosti v zahraničí, v Anglicku. Prečo?

Mal som pocit, že na Slovensku nedostávam adekvátnu príležitosť rozvíjať svoje profesijné vedomosti, preto som hľadal lepší a pokročilejší systém na svoje uplatnenie. Kde by som mohol získať najaktuálnejšie poznatky vo svojom odbore a zároveň sa venovať invazívnym zákrokom, teda operatíve.

Čo vás táto zahraničná skúsenosť naučila?

Anglický systém ma naučil, aká dôležitá je tímová práca. Nielen medzi kolegami, ale aj disciplínami. A túto skúsenosť by som veľmi rád priniesol aj do slovenskej medicínskej kultúry. Dodnes rád hovorím svojim zahraničným kolegom: „Nemusíme byť osobní priatelia, no naše parciálne poznatky a skúsenosti vedú k tým najlepším rozhodnutiam. Čím viac hláv, tým viac rozumu.“ Už som veľakrát konzultoval s kolegami v Anglicku aj problematický prípad slovenského pacienta, čo mi pomohlo navigovať ho na najoptimálnejšie riešenie.

Aby som však nestratil kontakt s moderným a pokročilým systémom, pracujem na minimálny úväzok dodnes v Anglicku. Zhruba každý piaty týždeň dochádzam do Dorcestru, kde sa venujem prevažne operatíve.

Koľko rokov a kde všade ste v Anglicku pôsobili?

Dodnes je to 16 rokov. Najviac času som strávil na univerzitnom pracovisku v Leicestri, ktoré sa špecializuje na urológiu, ďalej na Walsall General Hospital a vo West Suffolk Hospital Essex. Samozrejme, že na Slovensku, kde mám zázemie – manželku a deti –, mám „hlavný stan“. Tu sa venujem hlavne ambulantnej praxi. Aby som však nestratil kontakt s moderným a pokročilým systémom, pracujem na minimálny úväzok dodnes v Anglicku. Zhruba každý piaty týždeň dochádzam do Dorcestru, kde sa venujem prevažne operatíve.

Ak by ste mali porovnať,  kde sa aktuálne nachádza slovenská urológia? Vie konkurovať tej svetovej?

Toto je náročná otázka a neviem, či ju dokážem celkom objektívne zhodnotiť. Dlhé roky som bol súčasťou iného zdravotného systému a vývoj urológie na Slovensku som do detailov nesledoval. Slovenská urologická spoločnosť adoptovala smernice Európskej urologickej spoločnosti, čo sa týka diagnostických a liečebných postupov. Na Slovensku je veľa mladých a ambicióznych urológov, ktorí by vedeli posunúť túto špecializáciu dopredu, chýbajú im však zahraničné skúsenosti. Nemyslím tým účasť na kongresoch, ale dlhodobé pobyty na renomovaných pracoviskách, ktoré zvyčajne trvajú minimálne jeden až dva roky.

Vo všeobecnosti si myslím, že chirurgické odbory vyžadujú určité reformné a systémové kroky, aby sme vedeli konkurovať zahraničiu. Samotná urológia je špecializácia, kde sú potrebné moderné endoskopické operačné sály so špičkovou technickou výbavou a taktiež množstvo špeciálneho zdravotného materiálu.  Aj u nás na Slovensku je zopár pracovísk, ktoré napĺňajú  takúto infraštruktúru, je ich však veľmi málo vzhľadom na to, čo by populácia potrebovala. No pevne verím,  že nová reforma zdravotníctva prinesie významné a dlho očakávané zmeny, ktoré sú veľmi potrebné.



Ak sa na urológiu pozriete z retrospektívneho hľadiska, kam sa váš odbor posunul za niekoľko desaťročí?

Urológia urobila revolučný progres, jednak čo sa týka diagnostiky urologických ochorení, kde sa dnes využívajú zobrazovacie metódy, ktoré boli v minulosti nedostupné. Chirurgicky sme sa signifikantne posunuli v oblasti laparoskopickej a najmä robotickej operatívy urologických ochorení a hlavne onkologických diagnóz. Žiaľ, doteraz je len jedno urologické pracovisko na Slovensku, ktoré disponuje robotom. 

Prednedávnom ste si otvorili ambulanciu v Slnečniciach. Prečo práve táto lokalita?

Slnečnice sú štvrť, ktorá sa rýchlo rozvíja. Vidím tu veľký potenciál do budúcnosti, počet obyvateľov sa zvyšuje a tí budú potrebovať dostupnú ambulantnú starostlivosť vrátane urologickej starostlivosti. Okrem toho je to príjemné a moderné prostredie, kde sa osobne veľmi dobre cítim.

Nechcem stresovať pacienta s delikátnym problémom nekonečným čakaním na stoličke niekde na chodbe. Predtým, ako sa u mňa objedná na vyšetrenie, komunikujeme mailom a problém prediskutujeme.

K pacientom vo svojej ambulancii pristupujete na slovenské pomery veľmi osobito...

Máte pravdu, chcem to robiť trochu inak. Nechcem stresovať pacienta s delikátnym problémom nekonečným čakaním na stoličke niekde na chodbe. Predtým, ako sa u mňa objedná na vyšetrenie, komunikujeme mailom a problém prediskutujeme. Po registrácii na presný čas ho v mojej ambulancii privíta na recepcii sestrička. Prvotný dialóg medzi pacientom a mnou prebieha bez nej. Vo veľmi priateľskej atmosfére. Moja ambulancia má dve časti – v jednej sa s pacientom porozprávam, v druhej ho vyšetrím. Súčasťou vyšetrovne je aj veľkorysá toaleta. Na mojom pracovisku ponúkam pacientom aj mini invazívnu liečbu benígnych ochorení ako napríklad ambulantnú liečbu zväčšenej prostaty vodnou parou.

S akými urologickými problémami sa na vás najčastejšie obracajú muži?

S problémami so zväčšenou prostatou a problémami s erekciou.

Od akého veku odporúčate mužom absolvovať preventívne prehliadky u urológa?

Prevencia by sa mala začať okolo 50. roku života, v prípade rizikovej rodinnej anamnézy okolo 45. roku. Prevencia je veľmi dôležitá, pretože v raných štádiách dokáže odhaliť rakovinu  prostaty, ktorá je často v tomto období ešte bezpríznaková. 

S čím za vami najčastejšie prichádzajú ženy?

Najmä s opakovanými infekciami močových ciest, inkontinenciou a dráždivým močovým mechúrom.

Obracajú sa na vás aj tehotné ženy? Aké problémy ich môžu potrápiť z urologického hľadiska?

Určite áno, tehotné ženy majú väčšiu predispozíciu na infekciu močových ciest počas tehotenstva, u časti vplyvom gravidity  môže dôjsť k bolestiam v oblasti obličiek spôsobeným stagnáciou moču v obličke, čo nie je len nepríjemné, ale často aj veľmi bolestivé.

Aké sú vaše profesijné plány do budúcnosti?

Rád by som nadviazal spoluprácu s pracoviskom, kde by som pomohol vybudovať endoskopickú operačnú sálu orientovanú na jednodňové urologické úkony, ako je napríklad odstránenie močových kameňov. Je to síce projekt vyžadujúci značnú investíciu, no takýto typ operačnej sály je pre Bratislavu a okolie veľmi potrebný.