Pestrosť služieb v štvrti: Slnečnice privítali tri nové prevádzky

Ponuka služieb Slnečníc sa opäť rozrástla, v Zóne mesto pribudli tri nové prevádzky. Zisťovali sme, čo všetko v prevádzkach nájdete a prečo si vybrali práve Slnečnice.

Novými prírastkami sú očné centrum OptiLase, čeľustná ortopédia Sabo Smart Orto a Inškôlka. Porozprávali sme sa s Michaelou Možiešíkovou konateľkou z Inškôlky, Tetyanou Zavgorodnya zakladateľkou očného centra OptiLase a Tinou a Mariánom Sabo z čeľustnej ortopédie Sabo Smart Orto o tom, aké nové služby a starostlivosť prinesú ich prevádzky do Slnečníc.

Založiť škôlku so špeciálnymi metódami som sa rozhodla po narodení mojej dcéry. Zistila som, že by som chcela od predškolskej výchovy trochu viac.

Inškôlka

Michaela Možiešíková je jednou z konateliek sietí Inškôlka v Bratislave. „Založiť škôlku so špeciálnymi metódami som sa rozhodla po narodení mojej dcéry. Zistila som, že by som chcela od predškolskej výchovy trochu viac. Rozhodla som sa doplniť si vzdelanie a spolu s mamou sme tento koncept založili v Ostrave,” povedala Michaela Možiešíková. Aktuálne už nájdete v Čechách a na Slovensku spolu sedem škôlok.

Inškôlka ponúka režim poldenného alebo celodenného pobytu pre deti vo veku od dvoch do šiestich rokov. Je zapísaná v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky, vďaka čomu poskytuje kompletnú predškolskú prípravu detí. Ponúka tak výhodu pre rodičov, ktorí nemusia hľadať v poslednom roku pred školou ďalšie inštitúcie. Ich výukové metódy, ako napríklad Hejného a NTC metóda, sa v rokoch praxe ukázali ako veľmi prospešné pre rozvoj detí a sú zapracované do denného programu. Zaujímavosťou tejto škôlky je aj pravidelné cvičenie detskej jogy hravou formou, čo deťom umožňuje lepšie pracovať so svojimi emóciami.  

„Pri výučbe používame rôzne špeciálne hračky a pomôcky, ako jogové karty a pexeso, záťažové vrecúška, relaxačných ježkov, pás na krokovanie, rozprávkové príbehy a obrázky pre Hejného metódu.” doplnila pani Možiešíková. Samozrejmosťou je aj vyučovanie angličtiny prostredníctvom rôznych metód, či spolupráca s logopedičkou alebo organizácia plaveckých kurzov.

Postavenie priestoru smerom k parku, ktoré poskytuje kľud a veľká vybavenosť Slnečníc, boli pre zakladateľov Inškôlky dôvody, prečo sa rozhodli otvoriť prevádzku práve v tejto štvrti. Zároveň videli potenciál vo veľkom počte mladých rodín s deťmi, ktoré bývajú v Slnečniciach.

Bežnou optikou sa dajú korigovať problémy so slabým zrakom a podobne, ale sú ochorenia pri ktorých bežná optika nepomôže, a tým sa zaoberáme my.

Očné centrum OptiLase

V Slnečniciach odteraz nájdete aj očné centrum s osobným prístupom a širokým spektrom služieb. MUDr. Tetyana Zavgorodnya, zakladateľka a odborná garantka, je renomovaná oftalmologička a chirurgička. Očné centrum Opti Lase, ktoré vedie, ponúka komplexnú starostlivosť o zrak vrátane laserovej korekcie dioptrií, glaukomovej ambulancie s možnosťou optickej koherentnej tomografie a modernej očnej ambulancie pre dospelých a deti. Očné centrum je špecializované aj na diagnostiku a liečbu porúch zraku u detí od troch rokov života, vysvetľuje MUDr. Tetyana Zavgorodnya:  Dokážeme vyšetriť dieťa aj v najmenšom veku, kde nám ešte neodpovedá dostatočne jasne a komunikuje slabo. Pre mladšie deti ambulancia disponuje špeciálnym bezkontaktným prístrojovým vybavením, s ktorým dokážeme dieťa vyšetriť bez zbytočného stresu. Je dôležité akýkoľvek zrakový problém u detí podchytiť včas – do siedmych rokov a nastaviť liečbu a korekciu, ktorá umožní vývoj binokulárneho zraku, čím zabránime škúleniu a tupozrakosti v dospelom veku.” Špeciálne denné/nočné kontaktné šošovky a optika pomáhajú zabrániť progresii myopie u detí, a tak včasne predísť komplikáciám.

Okrem toho, v ortopticko-pleoptickom centre poskytujú kompletné cvičenia pre deti, ktoré sú hravé a zároveň účinné. Cvičenia prebiehajú pravidelne pod kontrolou ortoptistky Dorky Fonodovej, ktorá vie v spolupráci s očnými lekármi prispôsobiť program cvičení pre každé dieťa. Očné centrum vyniká svojím špecializovaním sa na liečbu keratokonusu a korekciu nadštandardných refrakčných chýb.

V ponuke nechýba ani špecializovaná optika pre komplikovanejšie prípady, ako napríklad diplopia (dvojité videnie), poškodenie zraku po úraze, porážke alebo pre ľudí s ochorením keratokonus. Bežnou optikou sa dajú korigovať problémy so slabým zrakom a podobne, ale sú ochorenia pri ktorých bežná optika nepomôže, a tým sa zaoberáme my,” dopĺňa MUDr. Tetyana Zavgorodnya.

Očné centrum OptiLase je druhou prevádzkou po sedem rokov úspešne fungujúcom Zeiss Vision Center v Bory Mall. Vďaka otvoreniu nového centra v Slnečniciach sa ponuku služieb podarilo rozšíriť o detskú, ortopticko-pleoptickú ambulanciu, glaukómovú ambulanciu a laserové pracovisko.

Slnečnice si v OptiLase vybrali, pretože ich považujú za dobrú štvrť s mladou komunitou. S postupným rastom štvrte sa zvyšuje dopyt obyvateľov po rôznych službách, čo v očnom centre OptiLase videli ako príležitosť.

U detí sa predhryz môže prejavovať napríklad chrápaním alebo dýchaním cez ústa. Preto je dôležité tieto problémy podchytiť včas.

Čeľustná ortopédia Sabo Smart Orto

Čeľustná ortopédia Sabo Smart Orto, vedená zanietenými odborníkmi, ponúka rodinný prístup k starostlivosti o pacientov. Ich filozofiou je individuálny a osobný prístup ku každému prípadu, pričom všetky kontroly a konzultácie vedie osobne Dr. med. Dent. Marián Sabo alebo MDDr. Tina Sabo.

V ich širokej ponuke strojčekov pre zubnú korekciu sú zahrnuté všetky typy, od snímateľných živicových aparátov, cez fixné aparáty, až po neviditeľné fóliové aparáty. Tým sa venuje MDDr. Tina Sabo, ktorá nám priblížila, odkedy sú tieto strojčeky vhodné: Niektorí odborníci tvrdia, že odkedy deťom narastú zuby, avšak my tento typ strojčekov odporúčame dospelým. U tínedžerov, keď je trvalý chrup, je to tiež možnosť, ale v takom prípade veľa komunikujeme s rodičom. To, že sa dá tento aparát vybrať, je vo väčšine prípadov plusom, avšak môže to byť aj komplikáciou. Keď je strojček mimo úst, tak nepracuje a je to teda o zodpovednosti daného človeka, koľko si ho necháva nasadený.”

Zameriavajú sa nielen na kozmetické aspekty, ale aj na funkčné problémy čeľustí, ako sú obmedzená funkcia žuvania, či ťažkosti s otváraním úst. Doktor Marián Sabo, ktorý je zároveň prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti, sa špecializuje aj na diagnostiku a liečbu porúch čeľustného kĺbu u dospelých. Tá je dôležitá pre zachovanie funkcionality ústnej dutiny, a ako prevencia problémov v budúcnosti. Cieľom je riešiť problémy už v rannom veku, aby sa minimalizovali komplikácie, a aby sa zabezpečil zdravý vývoj čeľustného aparátu.

K čeľustným ortopédom sa môžu pacienti dostať na odporučenie zubného lekára, avšak nemusíte sa báť sa k ním objednať aj bez neho, ak máte pocit, že je korekcia chrupu potrebná. Klinika sa zaoberá nielen estetickými aspektmi zubov, ale aj ich správnou polohou, čo môže ovplyvniť reč aj dýchanie. Najčastejšou diagnózou u detí je takzvaný predhryz, pri ktorom je dolná sánka zatlačená dozadu. To znamená, že jazyk má zúžený priestor, je natlačený dozadu, a tým pádom sú zúžené dýchacie cesty. U detí sa predhryz môže prejavovať napríklad chrápaním alebo dýchaním cez ústa. Preto je dôležité tieto problémy podchytiť včas,” dodal Dr. med. Dent. Marián Sabo.

Ambulancia Sabo Smart Orto v Slnečniciach je už druhou v poradí, ktorú si manželia Tina a Marián Sabo otvorili. Svoje služby poskytujú aj v ordinácii v Seredi. Na Slnečniciach sa im páči okrem architektúry, vybavenosti štvrte a prístupnosti najmä možnosť upraviť si priestor prevádzky podľa svojich predstáv.