Ako začať so športom po zimnom oddychu? Radšej viac aktivít než stereotyp

Pohyb na vzduchu je oveľa prospešnejší než vnútri, vraví Marek Olejar, osobný tréner zo Slnečníc. Prezradil nám, na čo nezabudnúť pri jarnom športovaní, ako sa prispôsobiť počasiu a ako pomôcť telu aj mysli rozbehnúť sa.

Publikované

S pohybom na vzduchu netreba čakať do leta. S Marekom Olejarom, ktorý vedie skupinové tréningy v Slnečniciach, sme sa už raz rozprávali. Oslovili sme ho opäť, tentokrát s prosbou o tipy, ako sa na jar nabiť energiou a cítiť sa zdravšie aj vďaka cvičeniu vonku.

S pohybom treba začať postupne a vytrvať

Ak človek trénuje aj v zime a má pravidelný pohyb, nemusí sa postupne pripravovať na teplejšie počasie. Ak však v zime hibernoval, intenzitu športu je lepšie zvyšovať systematicky. 

„Nenúťme sa hneď do rovnakých výkonov ako pred zimou. Častým problémom je, že ľudia si dajú pauzu, dlhšie nič nerobia, potom rýchlo začnú, veľa si naložia a rýchlejšie sa demotivujú,“ vysvetľuje Marek. 

Odporúča začať so športom s rozumom, postupne a vytrvať. Keď človek vládze, potom si môže pridávať viac pohybu. Pravidelnosť je dôležitá. „Ideálne je, aby sme boli vonku každý deň. Nie sú na to presné odporúčania, ale stráviť aspoň hodinu denne prechádzkou je minimum.“

Nenúťme sa hneď do rovnakých výkonov ako pred zimou.

V okolí Slnečníc sa dá začať chôdzou

Najjednoduchšou aktivitou v exteriéri je chôdza. Slnečnice sú ideálne na prechádzky, sú blízko hrádze, lesíka, bažantnice, Chorvátskeho ramena, jazera Draždiak. „Sú tu dobré miesta aj na beh či cyklistiku. Keď chce rodina športovať spolu, deti sa dajú zapojiť aj výletmi na bicykli,“ vraví Marek.

Cyklotrasy zo Slnečníc vedú až na rakúsky vidiek, povrch hrádze pri Dunaji praje aj korčuliam. V Slnečniciach sú navyše vybudované multifunkčné ihriská, kde sa ľudia môžu stretávať aj s deťmi, dajú sa využívať na basketbal a iné hry. Dospelí ocenia aj workoutové ihriská na silový tréning.

Prehľad noviniek priamo do vašej schránky

Majte vždy prehľad o novinkách z rozvoja štvrte. Prihláste sa k odberu newslettra a o všetkom sa dozviete ako prví.

Radšej viac rôznych aktivít než stereotyp

Mal by sa človek zlepšovať v jednom športe alebo aktivity kombinovať? „Som zástancom toho, že lepšie je mať ich viac než stereotyp. Základom je podľa mňa silové cvičenie, aby mal človek telo posilnené, nech sa buduje jeho svalová hmota a drží pohromade,“ vysvetľuje Marek. 

Aj tu je však dôležitá postupnosť. Ak sa človeku v jednej aktivite darí, môže si pridávať ďalšie. Ak však jeho telo nie je pripravené, ľahšie sa unaví a môže si privodiť zranenie. Marek pri mnohých bežcoch a bežkyniach vidí, že so športom bojujú, nemajú zvládnutú techniku. Aj vtedy je dôležité popracovať na silovej a kondičnej stránke športu. 

Ak sa človeku v jednej aktivite darí, môže si pridávať ďalšie.

Šport si treba naplánovať

Sú dni, keď sa nám športovať nechce. Marek priznáva, že aj on sa niekedy musí prekonávať, je to bežné. 

„Človek by si mal nastaviť vopred, ktoré dni a v akých časoch bude športovať. Je dobré, ak to bude dodržiavať. Keď si to totiž nenaplánuje, môže aktivitu neustále odkladať. Naopak, keď má termíny nastavené, je schopný ich dodržať, telo je pripravenejšie a občas sa dokáže aj prekonať.“

Samozrejme, nikto by sa nemal nútiť cvičiť počas choroby. „Nemusím ani vždy podať rovnaký výkon. Keď cítim únavu, uberiem z tempa, zabehnem kratšiu trasu, ale dodržím tréningový plán,“ radí Marek.

Šport v meste nie sú len fitká – dá sa to aj vonku a celý rok

Šport v meste nie sú len fitká – dá sa to aj vonku a celý rok

Šport v meste môže byť výzva: nie všade je to blízko do prírody či na športovisko. S osobným trénerom Marekom Olejarom, ktorý pôsobí ako inštruktor skupinového cvičenia v Slnečniciach, sme sa porozprávali o tom, prečo má význam cvičiť vonku a ako začať s tréningmi aj v chladnejšom počasí.

 

Čítať viac

Jarnému pohybu prispôsobme aj stravu

V zime nám chutia iné potraviny než v teplom počasí. Marek priznáva, že v zime konzumuje viac mäsa a sacharidov, na jar skôr zeleninu, ovocie, ľahšie jedlá. 

„Každý by si mal odsledovať, čo mu robí v ktorom období dobre. Strava by nám mala energiu dávať, nie ju brať. Vraví sa, že treba konzumovať stravu typicky sezónnu.“

Nemusím vždy podať rovnaký výkon. Keď cítim únavu, uberiem z tempa, ale dodržím tréningový plán.

Dbať treba na oblečenie aj spánok

Na jar sa počasie často mení, bežné sú dažde aj zmeny teploty. Tomu treba prispôsobiť aj športové aktivity. „Pri behu by som odporúčal obliecť si viac vrstiev. Dole bežecké legíny, na vrch jednu termovrstvu, možno bežeckú bundu. Ak má niekto problém s chladom, môže pridať priedušnú čiapku. Ak sa bojí, že ochorie, pomôcť môžu aj tvárové šatky.“

Ochorenie podľa Mareka nemusí súvisieť s počasím, často skôr so slabou imunitou. Športovci a športovkyne by teda mali dbať aj na stravu a kvalitný spánok, aby si doma vytvorili zdravé prostredie a športom potom zdravie utužovali.

„Dôležité je nepreháňať to s kúrením a zároveň dostatočne vetrať. Ak som najprv vo vyhriatej miestnosti a potom vyjdem von, kde je 10 stupňov, spôsobí to telu šok. Nemali by sme ísť z extrému do extrému,“ uzatvára osobný tréner.

Marek Olejar

Pôsobí ako osobný tréner, inštruktor skupinového cvičenia, kondičný tréner pre športové kluby a tréner všestrannej pohybovej prípravy pre deti. Trénerstvu sa venuje od roku 2012. 12 rokov hral vrcholový volejbal, študoval učiteľstvo telesnej výchovy na Fakulte športu Prešovskej univerzity v Prešove. Vzdelávanie si dopĺňa mnohými kurzmi a špecializovanými školeniami. Okrem cvičenia veľmi rád číta, jazdí na motocykli či bicykli alebo sa zúčastňuje na športových súťažiach.