FOODMAN: Recepty z našej grilovačky

Začiatkom septembra sme si v Slnečniciach so susedmi užívali posledné lúče slnka na spoločnej grilovačke. Varil pre nás Michal Kordoš, známy aj ako Foodman, ktorý sa po období, kedy pracoval v rôznych prestížnych reštauráciách v Európe, vrátil na Slovensko a venuje sa zážitkovému vareniu na zaujímavých miestach. Michalove jedlá zožali v Slnečniciach úspech. Ak by ste si ich chceli pripraviť ich aj doma, nech sa páči, prinášame vám recepty.


Zelerovo-hruškový šalát (4 porcie)

300g nastrúhaného zeleru
1 hruška
50g šalotky
50g mrkvy
Domáca majonéza
3PL granátového jablka
Pažítka (na dekoráciu)
1PL hrubozrnná horčica
Soľ
Korenie
Vínny ocot
 
  1. Nastrúhaný zeler narýchlo prevaríme vo vriacej vode (cca 30 sekúnd) a ihneď schladíme v ľadovej vode. Scedíme.
  2. Pridáme očistenú a nastrúhanú hrušku a mrkvu.
  3. Šalotku očistíme a nakrájame na jemné kocky. Pridáme k zelerovej zmesi.
  4. Pridáme domácu majonézu (na jedno vajce hrnček oleja) a dochutíme soľou, korením, octom a hrubozrnnou horčicou. Dôkladne premiešame.
  5. Servírujeme posypané granátovým jablkom a pažítkou.


Kuracie sous vide, kukuričné pyré (4 porcie)

4ks kuracích pŕs
400g kukurice (orezaná z klasov, mrazená alebo z konzervy)
100g masla
50g šalotky
Olivový olej
Tymián
Soľ
Korenie
 
Iné:
Zip-lock sáčok
Kuchynský teplomer
 
  1. Kuracie prsia očistíme, dobre nasolíme, vložíme do zip-lock sáčku, zalejeme cca 1PL olivového oleja. Takto otvorené ponoríme do vody čím vytlačíme prebytočný vzduch. Následne sáčok zatvoríme.
  2. Vložíme do hrnca s vodou zohriatou na 65°C a varíme hodinu pri tejto teplote - priebežne teplotu skontrolujeme a vodu premiešame. Po dovarení ihneď schladíme.
  3. Na masle orestujeme najemno nasekanú šalotku do sklovita. Pridáme kukuricu, restujeme ďalších 5 minút. Podlejeme troškou vody, dochutíme soľou a korením, rozmixujeme ponorným mixérom do požadovanej konzistencie.
  4. Predvarené kuracie prsia vytiahneme zo sáčku a podľa potreby dokončíme buď na grile, panvičke alebo podávame priamo zo sáčku spolu s kukuričným pyré. 



Tekvicový dezert (4 porcie)

300g hokaido tekvica
200g tučný jogurt
100g plnotučného mlieka
50g javorový sirup
150g masla
Citrónová šťava
Tekvicový olej
Tekvicové semienka (opečené)
 
Iné:
Šľahačková bomba
 
  1. Tekvicu nakrájame na kocky a pečieme na 170°C s maslom do mäkka. Akonáhle začne tekvica mäknúť - podliať javorovým sirupom a citrónovou šťavou, a následne dopiecť. Potom popučiť vidličkou kým nevznikne hustejšie pyré.
  2. Jogurt a mlieko vymiešať do jednotnej masy, dochutiť javorovým sirupom. Naliať do šľahačkovej bomby, natlakovať dvoma CO2 bombičkami a dôkladne premiešať na dosiahnutie penovej konzistencie.
  3. Servírovať zohriatu pečenú tekvicu s jogurtovou penou, dochutené tekvicovým olejom a posypané tekvicovými semienkami.
 
image210.jpgimage032.jpgimage193.jpgimage218.jpgimage187.jpgimage066.jpgimage243.jpgimage107.jpg
© 2017 All rights reserved.
All images are copyrighted by their respective copyright owners.
Website design & technology by Adbee