FOODMAN: Recepty z našej grilovačky
Začiatkom septembra sme si v Slnečniciach so susedmi užívali posledné lúče slnka na spoločnej grilovačke. Varil pre nás Michal Kordoš, známy aj ako Foodman, ktorý sa po období, kedy pracoval v rôznych prestížnych reštauráciách v Európe, vrátil na Slovensko a venuje sa zážitkovému vareniu na zaujímavých miestach. Michalove jedlá zožali v Slnečniciach úspech. Ak by ste si ich chceli pripraviť ich aj doma, nech sa páči, prinášame vám recepty.
Zelerovo-hruškový šalát (4 porcie)
300g nastrúhaného zeleru1 hruška
50g šalotky
50g mrkvy
Domáca majonéza
3PL granátového jablka
Pažítka (na dekoráciu)
1PL hrubozrnná horčica
Soľ
Korenie
Vínny ocot
- Nastrúhaný zeler narýchlo prevaríme vo vriacej vode (cca 30 sekúnd) a ihneď schladíme v ľadovej vode. Scedíme.
- Pridáme očistenú a nastrúhanú hrušku a mrkvu.
- Šalotku očistíme a nakrájame na jemné kocky. Pridáme k zelerovej zmesi.
- Pridáme domácu majonézu (na jedno vajce hrnček oleja) a dochutíme soľou, korením, octom a hrubozrnnou horčicou. Dôkladne premiešame.
- Servírujeme posypané granátovým jablkom a pažítkou.
Kuracie sous vide, kukuričné pyré (4 porcie)
4ks kuracích pŕs400g kukurice (orezaná z klasov, mrazená alebo z konzervy)
100g masla
50g šalotky
Olivový olej
Tymián
Soľ
Korenie
Iné:
Zip-lock sáčok
Kuchynský teplomer
- Kuracie prsia očistíme, dobre nasolíme, vložíme do zip-lock sáčku, zalejeme cca 1PL olivového oleja. Takto otvorené ponoríme do vody čím vytlačíme prebytočný vzduch. Následne sáčok zatvoríme.
- Vložíme do hrnca s vodou zohriatou na 65°C a varíme hodinu pri tejto teplote - priebežne teplotu skontrolujeme a vodu premiešame. Po dovarení ihneď schladíme.
- Na masle orestujeme najemno nasekanú šalotku do sklovita. Pridáme kukuricu, restujeme ďalších 5 minút. Podlejeme troškou vody, dochutíme soľou a korením, rozmixujeme ponorným mixérom do požadovanej konzistencie.
- Predvarené kuracie prsia vytiahneme zo sáčku a podľa potreby dokončíme buď na grile, panvičke alebo podávame priamo zo sáčku spolu s kukuričným pyré.
Tekvicový dezert (4 porcie)
300g hokaido tekvica200g tučný jogurt
100g plnotučného mlieka
50g javorový sirup
150g masla
Citrónová šťava
Tekvicový olej
Tekvicové semienka (opečené)
Iné:
Šľahačková bomba
- Tekvicu nakrájame na kocky a pečieme na 170°C s maslom do mäkka. Akonáhle začne tekvica mäknúť - podliať javorovým sirupom a citrónovou šťavou, a následne dopiecť. Potom popučiť vidličkou kým nevznikne hustejšie pyré.
- Jogurt a mlieko vymiešať do jednotnej masy, dochutiť javorovým sirupom. Naliať do šľahačkovej bomby, natlakovať dvoma CO2 bombičkami a dôkladne premiešať na dosiahnutie penovej konzistencie.
- Servírovať zohriatu pečenú tekvicu s jogurtovou penou, dochutené tekvicovým olejom a posypané tekvicovými semienkami.