Rozhovor so šéfom YEME o YEME v Slnečniciach

Nielen Slnečničanov poteší správa, že do Slnečníc príde unikátny koncept potravín. Peter Varmuža, generálny riaditeľ YEME, nám porozprával o koncepte značky a aj o tom, na čo sa môžu tešiť zákazníci v Slnečniciach. 

Publikované

Prečo ste sa rozhodli otvoriť prevádzku v Slnečniciach?

Našou stratégiou je otvárať jeden nový obchod ročne. V YEME uprednostňujeme kvalitu pred kvantitou. Cítime, že ľudia majú záujem o kvalitné potraviny, ale častokrát nemajú čas cestovať. Okrem príležitosti, ktorú sme dostali, je pre nás lokalita Petržalky zaujímavá z pohľadu obslúženia zákazníkov čo najbližšie v mieste ich bydliska. YEME sa rozšíri aj o strategicky zaujímavú mestskú časť nielen pre obyvateľov Petržalky, ale aj Rusoviec a Jaroviec.

V predajni v Slnečniciach bude okrem iného vaša pekáreň. Čo všetko budete z osvedčeného sortimentu ponúkať?

Koncept remeselnej pekárne YEME bude rovnako autentický ako vo všetkých predajniach. Vyrábať a piecť budeme priamo v predajni kváskové chleby, slané a sladké pečivo. Tak ako inde, zákazníci budú môcť proces výroby v otvorenej pekárni aj sledovať. Osvedčil sa nám tento model. Mať na raňajky voňavé a chrumkavé rožky, ktoré si zákazníci takmer z plechov môžu zobrať domov, má svoje čaro. Na týchto detailoch to celé stojí.

Prispôsobíte sortiment predajne v Slnečniciach obyvateľom? Bude predajňa v niečom výnimočná?

Každá predajňa má svoj vlastný charakter. Či už komorný alebo mestský. Ale do veľkej miery ju formuje náš zákazník. A tým ovplyvňuje nevedome aj jej charakter. Architektúra miesta závisí od celkovej dispozície. Zachovávame však rovnaký koncept, aj napriek rozdielnej veľkosti predajní chceme priniesť zákazníkovi rovnaký nákupný zážitok. Ak je zvyknutý na makový závin na Tomášikovej, ten si kúpi aj na Búdkovej.

Súčasťou predajne v Slnečniciach bude aj kaviareň s bitrom. Môžu sa návštevníci tešiť aj na terasu?

Áno, môžu. Budeme kúsok od hrádze a verím, že sa tu okrem zákazníkov počas bežných nákupov stretnú rodiny, jednotlivci či športovci za účelom dočerpania energie v našom Bistre či Fresh bare.

Kto je typickým zákazníkom vaších predajní?

Podľa prieskumu z februára 2021 je naším častejším zákazníkom žena vo veku 30 – 39 rokov. Oslovujeme ale všetky vekové kategórie, každý si u nás nájde svoje.  Aj keď prevahu tvoria mladé rodiny, ktoré chcú pre svoje deti kvalitné a zdravé potraviny, našimi častými zákazníkmi sú aj dôchodcovia, ktorí chodia kupovať čerstvý kváskový chlebík a šunku. Dnes dokážeme obslúžiť 50 tisíc zákazníkov týždenne. YEME sa stalo miestom, kde zákazníci nájdu produkty, ktoré sú špeciálne a jedinečné.

Vo vašom sortimente sa nachádza množstvo biopotravín aj potravním pre zdravý životný štýl. Rastie na Slovensku záujem o tieto produkty?

Záujem o bio potraviny rastie, ľudia čoraz viac vnímajú kvalitu potravín a dnes už majú s čím porovnávať.  Zaviedli sme pojem: bio je náš štandard a v tomto duchu využívame každú príležitosť, aby sme kvalitných menších farmárov dostali na regály. Na Slovensku je ich však stále nedostatok. Spolupracujeme preto aj so zahraničnými dodávateľmi bio produktov.
Na druhej strane tu máme chovateľov a pestovateľov, ktorí aj keď certifikáciou nedisponujú, pretože je to okrem iného aj finančne náročné, vieme, že to robia z presvedčenia, ktoré je nám hodnotovo rovnako blízke. Spomeniem pána Nováka z Farmy Kuchyňa, ktorého hovädzie mäso je jediné, ktoré v YEME nájdete a aj bez certifikácie bio je zárukou porovnateľnej kvality.

Na mnohých bioproduktoch môžete v YEME nájsť aj označenie DEMETER, čo je ešte prísnejšia certifikácia než bio. Je to značka pre produkty z biodynamického poľnohospodárstva. Nielenže vylučuje použitie syntetických hnojív a chemických prípravkov, ale tiež vyžaduje veľmi špecifické opatrenia na posilnenie procesov v pôde.

Určite stojí za zmienku hnutie Slow Food. Presadzuje miestne produkty, domáce odrody plodín, ktoré zachovávajú dedičstvo gastronómie. V našich predajniach nájdete napríklad slovenské bio produkty z mangalice z Ekofarmy Róberta Góru zo Salky, ktorý chová plemeno mangalicu, vyšľachtené pred 200 rokmi. Plemeno sa pasie vo voľnej prírode aj v tuhej zime, čím sa dosahuje pomalý, ale prirodzený prírastok.

Podľa čoho si vyberáte lokálnych dodávateľov?

Našou snahou je obnoviť a rozvíjať kultúrne tradície spojené s jedlom. Naša spolupráca s dodávateľmi je založená na osobných vzťahoch a synergii. Za farmármi a výrobcami potravín cestujeme, veľa sa rozprávame, spoznávame sa. Ak zdieľame rovnaký názor, vyskúšame to. Ak to vyjde, aj naďalej spoločne hľadáme inšpiráciu pre ďalšie zlepšovanie. Oceňujeme dobrý úmysel, ak sa výrobca aj v malom zaujíma o svoj produkt. A ak potrebuje pomoc, pomôžeme či už s certifikáciou, dozariadením výroby, obalom, bezúročnou pôžičkou. Uvedomujeme si, že takáto spolupráca s našimi dodávateľmi, založená na vzájomnej dôvere a fungovaní, je alfa omega našej existencie. Na Slovensku máme unikátnych farmárov a výrobcov, máme byť na čo hrdí.

Rovnako u vás zákazníci nájdu aj potraviny z dovozu. Ako tie vyberáte?

V zahraničí hľadáme kvalitné autentické potraviny, známe pod značkou D.O.C. (chránené označenie pôvodu), hľadáme typické plodiny pre daný región. Spolupracujeme s tými, ktorí sa angažujú v ochrane kultúry a zachovaní miestnych kulinárskych tradícií, tými, ktorí oživujú záujem o pôvod jedla, jeho chuť. Autentickosť pre nás znamená, že ak dovážame mascarpone alebo ricottu, sú z Talianska, kde pôvodne vznikli. Dnes máme takýchto dodávateľov 15 a osobne k nim chodíme po tovar.

Ktoré produkty sú v YEME najobľúbenejšie?

Ide o produkty YEME, čiže z našej vlastnej výroby. Dnes už máme vlastnú pekárenskú, cukrárenskú, lahôdkovú i mäsovú výrobu. Je to zhruba tretina potravín, ktoré predáme.

Prečítajte si, na čo sa môžete tešiť v novej prevádzke v Slnečniciach.

Mohlo by vás zaujímať

Juraj Benetin: Slnečnice ľudí spájajú. To je napokon to najdôležitejšie

Urbanista a architekt Juraj Benetin si s nami zaspomínal na zrod Slnečníc a porozprával nám nielen o urbanistických výzvach v Bratislave na najbližšie roky, ale aj o tom, v ktorom momente bol najviac hrdý na svoju prácu pre Slnečnice a prečo je rezidenčná architektúra jeho srdcovou záležitosťou. 

Čítať viac
Na tomto webe používame súbory cookie na účely poskytovania služieb, prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti. Používaním tohto webu s tým vyjadrujete súhlas. Viac informácií.