Nedostatok hotovosti na nový byt nemusí byť prekážkou

Dostupnosť bývania sa v posledných mesiacoch zhoršila. Reagujeme na túto situáciu viacerými finančnými riešeniami. Jedno z nich môžete využiť do konca marca. V čom spočíva? Aj s minimom vlastných zdrojov môžete prísť k vlastnému bytu v Slnečniciach. 

Stúpajúce úroky na úvery na bývanie zatočili s trhom nehnuteľností. Signalizujú však trhovú korekciu, ktorá je na hypotekárnom trhu bežná. A tiež korekciu v našom hospodárení.  

Ďalšou zmenou je to, že banky dnes sotva požičajú na bývanie viac ako 80 % z ceny nehnuteľnosti. Pri bežnej hypotéke musíte zaplatiť  minimálne 20 % ceny bytu z vlastných zdrojov. Stáva sa, že práve týchto 20 % vlastných zdrojov záujemcom o bývanie chýba. Buď ešte nepredali nehnuteľnosť, v ktorej práve bývajú, alebo nemajú našetrený dostatočne veľký finančný vankúš, aby vedeli prvú splátku za byt uhradiť už dnes. 

Tieto situácie často riešia spotrebným úverom, ktorý síce nahradí vlastné zdroje, no riadne napne mesačný rozpočet. Spotrebný úver sa poskytuje na krátku dobu, maximálne 8 rokov, čo dosť navyšuje mesačnú splátku.

Mysleli sme na to a preto u nás klienti využívajú pôžičku na dofinancovanie hypotéky cez Žltý melón až do výšky 50 000 EUR. Jej hlavnou výhodou je, že si splátky môžu rozložiť na 20 rokov, čo významne znižuje mesačnú záťaž na rozpočet oproti spotrebnému úveru, ktorý je maximálne na 8 rokov.

Byt s mimimom vlastných zdrojov – len do konca marca 2024

Pokiaľ ste v situácii, že čakáte na zdroje z predaja bytu, v ktorom dnes bývate, a chcete si kúpiť byt už dnes, ktorý ešte nie je skolaudovaný, môžete si prvých 15 % z kúpnej ceny požičať a z vlastných zdrojov vám bude stačiť doložiť len 5 %. Neskôr ich splatíte z budúceho príjmu z predaja vášho starého bytu. Do podania žiadosti o kolaudáciu nesplácate z tejto pôžičky nič. Navyše, úroky za vás platíme my -  developer štvrte Slnečnice.

Toto výhodné financovanie v spolupráci so Žltým melónom môžete využiť ešte do konca marca 2024.

Čakáte na zdroje z predaja starého bytu a nový, ešte neskolaudovaný, si chcete rezervovať už dnes? Požičajte si 15 % z kúpnej ceny a z vlastných zdrojov doložte len 5 %.

Viac o ponuke

Alebo sa najprv nasťahujte a hypotéku riešte neskôr

Dostupnosť financovania vnímame ako jeden z hlavných problémov pri zabezpečení si vlastného bývania v dnešnej dobe. Preto sme spustili na slovenskom realitnom trhu službu s názvom Hyponájom. Ide o kombináciu nájmu a neskoršieho odkúpenia vlastného bývania. Hyponájom je služba, ktorá ponúka alternatívu k nájmu alebo hypotéke. 

Viac o Hyponájme

Linda Filová

Linda je vedúca rezidenčného predaja v Cresco Real Estate. Vedie predajný tím, ktorý sa stará o klientov a záujemcov o bývanie v Slnečniciach ale aj iných projektoch Cresco Real Estate. Diplom z psychológie ju síce nezaviedol do oblasti terapeutickej praxe, no pri dennodennej práci s ľuďmi je pre ňu viac ako užitočný.  Linda už viac ako 15 rokov vedie obchodné tímy a sprevádza klientov procesom kúpy nového bývania vrátane poradenstva pri jeho financovaní.